Primăria Galaţi nu mai poate elibera autorizaţii de construire

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Municipalitatea se află în imposibilitatea de a mai emite vreo autorizaţie de construire, după ce Ion Banaş, arhitectul-şef interimar, este acuzat de  DNA Galaţi de luare de mită şi trafic de influenţă.

Situaţia este şi mai complicată întrucât doar Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici (ANFP) este singura instituţie abilitată să organizeze examen pentru ocuparea functiei de arhitect-şef. Teoretic, îndeplinirea acestei proceduri ar putea dura cel puţin două luni de zile.

O altă variantă pe care o are Primăria la dispoziţie este numirea unui arhitect-şef interimar. Dar şi aceasta este dificil de realizat din moment ce municipalitatea nu mai are niciun angajat cu diplomă de arhitect.

„Mă chinui de 11 ani să am un arhitect- şef în primărie şi nu pot. Ba nu e leafa, ba nu e alta. Nici nu-mi închipuiam că nu vor fi probleme de genul acesta”, s-a plâns primarul Nicolae.

O soluţie ar fi să numească pe unul dintre cei 10 ingineri din Primărie care s-au specializat. Totuşi, ei sunt ingineri în domeniul urbanismului şi nicidecum arhitecţi.

„Ei se cam asimilează cu funcţia de arhitect. De altfel, la noi nici nu ar trebui arhitecţi. Ar trebui alte persoane acolo. Arhitectul are mai mult rezolvări de natură juridică”, a mai spus primarul.

Principalele atribuţii ale arhitectul-şef sunt elaborarea certificatelor de urbanism, a autorizaţiilor de construire şi a autorizaţiilor de desfiinţare în concordanţă cu prevederile din Planul Urbanistic General.

De asemenea, arhitectul-şef coordonează activitatea de dezvoltare urbană a municipiului şi face propuneri pentru avizarea de către Comisia de specialitate a Consiliului Local.

În acest moment, Ion Banaş este cercetat în stare de libertate şi, teoretic, ar putea veni la birou. Totuşi, primarul Dumitru Nicolae spune că îl va suspenda din funcţie şi nu-i va mai da atribuţiuni în cadrul instituţiei.


Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite