Primar condamnat la 11 ani de puşcărie pentru înşelăciune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gospodarul şef al comunei Schela, Iacov Bărceanu, a fost condamnat de Curtea de Apel Galaţi pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. Primarul este acuzat că a întocmit documente fictive privind angajarea a 120 de persoane cauzând AJOFM Galaţi un prejudiciu de circa 300.000 de lei.

Justiţia din România a mai înregistrat o premieră.

Curtea de Apel Galaţi l-a condamnat pe primarul comunei Schela, Iacov Bărceanu, la 11 ani de închisoare pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave.

Aceasta este cea mai mare pedeapsă aplicată până în prezent, în România, unui primar în funcţie. Schela este una din cele mai bogate comune din România întrucât zona are rezerve mari de petrol, iar OMV- Petrom exploatează de mulţi ani zăcămintele de ţiţei din vecinătatea comunei.

Alături de primarul Iacov a fost judecată şi Mihaela Giurgea, acuzată de complicitate la înşelăciune, care are de ispăşit 10 ani de închisoare.

„Este un lucru inexplicabil. Cred că este o confuzie", încearcă să îşi găsească cuvintele edilul din comuna Schela.

Bărceanu este acuzat că a trimis cereri la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Galaţi în vederea angajării a 120 de persoane, pentru ca statul să le suporte o parte din salarii, iar ulterior a ieşit la iveală că toate actele de angajare erau fictive.

Primarul neagă acuzaţiile şi susţine că poate dovedi toate angajările cu acte şi martori.

Din rău, în mai rău

Este cert că judecătorii nu cred explicaţiile primarului Iacov Bărceanu, dovadă că, iniţial, Tribunalul Galaţi îl condamnase pe edil la 4 ani şi 6 luni de închisoare, iar instanţa superioară a majorat pedeapsa la 11 ani de închisoare.

Bărceanu a fost obligat, alături de complicea sa, şi la plata a 274.309 de lei, reprezintând prejudiciul cauzat AJOFM Galaţi, la care se adaugă şi o dobândă de 231.000 de lei.

"Nu înţeleg cum au considerat că sunt acte fictive când cele 120 de persoane angajate la firmă au plantat câteva sute de hectare de pădure în mai multe zone din judeţ. Alte 25-30 de persoane au demolat ruinele şcolii din Schela pentru a construi alta. Oricine poate verifica aceste lucruri", ne-a declarat primarul comunei Schela.

Iacov Bărceanu a reuşit, ca primar, să acceseze primele fonduri naţionale pentru amenajări de spaţii verzi din România, dar şi numeroase proiecte cu fonduri europene.

Aceste lucruri nu mai contează acum, singura şansă a primarului din Schela să scape de închisoare fiind recursul la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite