Galaţi: Preţul gigacaloriei incinerează bugetul de familie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorghe Harnagea  are restanţe la căldură de 700 de lei
Gheorghe Harnagea are restanţe la căldură de 700 de lei

Preţul gigacaloriei a fost majorat pentru a doua oară în mai puţin de trei luni. El a crescut de la 148, la 160 de lei. Gălăţenii care îşi încălzesc locuinţele cu sistemul centralizat de încălzire vor plăti facturi la întreţinere mai mari

Temperaturile scăzute din ultima perioadă precum şi o nouă scumpire a gigacaloriei vor aduce la sapă de lemn mulţi gălăţeni, care deja trăiesc la minima rezistenţă.

Gheorghe Harnagea, în vârstă de 78 de ani, a muncit 38 de ani ca vopsitor la Şantierul Naval Damen. Deoarece a lucrat în condiţii grele de muncă, în praf şi gaze, bărbatul s-a îmbolnăvit grav.

Primeşte o pensie modestă, din care, mai mult de jumătate, se duce pe medicamente şi mâncare. Mai rămâne foarte puţin pentru plata utilităţilor şi facturile la întreţinere.

Vestea că se va scumpi din nou căldura l-a nemulţumit profund: „Am restanţe la apă caldă şi căldură de 700 de lei. Nu am cu ce plăti. Sunt om serios şi nu-mi place să am datorii, dar uitaţi, am două sacoşe de medicamente. Mi se spune că sunt gratuite. Dar nu e adevărat. Cum să trăieşti în asemenea condiţii? ", ne-a mărturist deznădăjduit bărbatul.

În aceeaşi situaţie se află şi Elena Antohe, în vârstă de 65 de ani. Femeia locuieşte în Ţiglina 2, bloc C2 şi a plătit peste 300 de lei la caldură pe luna decembrie. O nouă scumpire ar însemna o nouă povară greu de dus.

Am încălzire centralizată de la Apaterm. Dacă se scumpeşte din nou, voi ajunge să plătesc 350 de lei. Ceea ce e foarte mult. Este mai mult de jumătate din pensia pe care o primesc. Nimeni nu se gândeşte şi la noi", s-a plâns femeia.

Majorarea a fost votată în Consiliul Local

Primarul Dumitru Nicolae explică scumpirea gigacaloriei de la 148, la 160 de lei, prin creşterea preţului la gaze naturale şi păcură. Noua majorarea a gigacoloriei a fot votată în ultima şedinţă de Consiliul Local.

Deloc convingător, edilul susţine că preţul gigacaloriei rămâne la Galaţi unul din cele mai mici din ţară: „Suntem pe ultimul loc din ţară, adică subvenţionăm cel mai mult. Spre exemplu, la Sibiu, subvenţia acordată de municipalitate este cât zice legea, adică 10%, în timp ce la noi ajunge la aproape 20%", ne-a declarat primarul Dumitru Nicolae.

Consumul anual de căldură este la Galaţi de 470.000 de gigacalorii, iar de la bugetul municipalităţii sunt alocate subvenţii în valoare de 25.000 lei, la care se adaugă subvenţia acordată de Guvern de 30.000 lei.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite