Povestea africanului evadat din Iad

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un tânăr de aproape 30 de ani povesteşte, în exclusivitate pentru „Adevărul de Seară" Galaţi, cum a fugit din Guineea.Viaţa lui Ali este un adevărat scenariu de film. A fugit din ţara natală, Guineea, din cauza persecuţiilor îngrozitoare pe care le-a suferit.

Comunicarea cu emigrantul, pe care l-am găsit în centrul de refugiaţi din Galaţi nu este tocmai simplă. Într-o amestecătură de franceză, română şi engleză, Ali ne-a povestit cum a ajuns în România, cum a fost înşelat de o reţea de traficanţi de persoane şi cum a ajuns în cele din urmă în Centrul de cazare al refugiaţilor.


A fugit de ucigaşi
Ali a ajuns în România în urmă cu aproximativ doi ani şi a văzut pentru prima dată în viaţa lui ce înseamnă să trăieşti fără frica de a fi împuşcat în plină stradă.A început o nouă viaţă la malul Dunării, mult mai liniştită, însă, culmea, mai săracă.


Acasă eram şofer şi câştigam chiar şi 500 de dolari pe lună, pe când aici nu câştig nici măcar jumătate. Din fericire nu mai trăiesc cu frica de a fi împuşcat pe stradă", a povestit el.

După câte spune, a fugit din ţara sa natală, după ce Poliţia îl urmărea pentru că a participat la mişcări sindicale contra guvernului. „Pe mama au omorât-o în bătaie, pe tata la fel, iar de fratele meu mai mare, cu care am evadat din puşcărie, nu mai ştiu absolut nimic".


Bărbatul şi-a lăsat în Guineea soţia şi copilul de numai câteva luni şi a ales să treacă graniţa ilegal în statul vecin Coasta de Fildeş. „Nu sunt mari diferenţe între Guineea şi Coasta de Fildeş", a spus africanul.


În Abidjan, capitala Coastei de Fildeş a trăit pe străzi, până a reuşit să se angajeze. La un moment dat chiar a crezut că i-a surâs norocul.
A întâlnit un bărbat, pe nume Victor, care i-a spus că-l poate ajuta să ajungă în Franţa. Ali a făcut tot ce a putut pentru a face rost de aproape 4.000 de euro, pentru a-şi plăti călăuza.


„Am ajuns cu avionul în România şi am fost plimbat mai bine de 24 de ore cu maşina. Credeam că am ajuns în Franţa", a spus acesta.
La un moment dat africanul a fost dat jos din maşină în faţa unei cabine telefonice şi i s-a spus să sune acasă, pentru a le comunica rudelor că a ajuns cu bine în Franţa.


Ţepuit de călăuze
După ce a coborât, maşina care îl adusese până acolo a demarat în trombă, iar pe Victor nu l-a mai văzut.
Ali a refuzat să se lase fotografiat, de frica repercursiunilor autorităţilor din ţara sa asupra familiei. „Nu vreau să păţească nimic soţia şi copilul meu", şi-a explicat el precauţia.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite