Povestea meşterului păpuşar care i-a făcut ladă de zestre Elenei Ceauşescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Truţă are chiar şi o păpuşă căreia îi spune "Băsescu"! Foto: Bogdan Nistor
Victor Truţă are chiar şi o păpuşă căreia îi spune "Băsescu"! Foto: Bogdan Nistor

În cei 21 de ani petrecuţi în atelierele Teatrului Gulliver din Galaţi, Victor Truţă a făcut sute de păpuşi, multe dintre ele fiind aruncate după doar o reprezentaţie

Ajuns la venerabila vârstă de 81 de ani, făuritorul de păpuşi Victor Truţă nu poate să uite cea mai frumoasă parte a vieţii lui petrecută alături de actorii Teatrului Gulliver din Galaţi. Mai ales că acum, la aproape 20 de ani de când s-a pensionat, s-a ales şi cu un premiu de excelenţă din partea Teatrului Ţăndărică.

Şi cum ar putea să uite cum le-a meşterit pe Turandot sau pe Albă-ca- Zăpada, două dintre cele mai scumpe păpuşi confecţionate de octogenarul nostru.

„Am muncit la ele mai bine de patru luni, pentru că trebuia să arate foarte bine. Pe lângă partea de lemn pe care am făcut-o, a fost nevoie şi de îmbrăcăminte adecvată, coroniţe şi alte bijuterii, de asta spun că au fost cele mai scumpe păpuşi", îşi aminteşte Victor Truţă.

Pe lângă acestea, Victor Truţă a făcut zeci de alte păpuşi. A folosit sute de kilograme de lemn, metri întregi de sârmă pentru arcuri şi multe alte materiale.

„Primeam schiţele de la regizori şi trebuia să le fac. Munceam zile întregi la aceste păpuşi, iar uneori trebuia să le modific pentru că şi piesa suporta modificări. Spre exemplu, iniţial, croitoraşul cel viteaz venea cu trăsura, apoi a venit cu o maşină", îşi aminteşte emoţionat Victor Truţă.

Dintre toate, nu poate să uite piesele de teatru făcute de comunişti pentru „cadrele de partid". Cu texte forţate şi păpuşi reprezentând numai oameni, comuniştii au făcut multe piese, dar care s-au jucat doar o singură dată, pentru că nu mai venea nimeni la reprezentaţiile ulterioare. După o lună de la premieră, păpuşile erau adunate şi aruncate.

„Erau texte cu tentă politică. Tot comitetul de partid venea să-şi dea aprobarea, dacă poate sau nu să se joace. Multe dintre ele au fost interzise din start, dar nici cele aprobate nu se mai jucau deloc", povesteşte meşterul de păpuşi.

Victor Truţă simţea o plăcere nespusă să meargă la sediul Teatrului Gulliver să-şi vadă „copiii". Privea păpuşile cu mândrie ori de câte ori ajungea la teatru. Acum, de când Teatrul Gulliver şi-a pierdut identitatea şi a fost alipit Teatrului Dramatic, nici vechile păpuşi nu şi-au mai găsit locul în vitrina cu amintiri. Victor Truţă a fost martor fără să vrea la un „masacru" al păpuşilor.

„Le-au scos pe toate în curte şi le-au dat foc, pentru că nu mai aveau unde să le pună. Oricum, nu se mai jucau piese cu aceste păpuşi, dar făceau parte din istoria teatrului", spune făuritorul de păpuşi cu lacrimi în ochi.

Calităţile de care a dat dovadă ca meşter păpuşar i-au îndemnat pe comunişti să-i ceară la un moment dat să facă şi o ladă de zestre pentru Elena Ceauşescu. „Era specială, după o schiţă făcută de comunişti. Am confecţionat-o din lemn de tei, special ales, fără noduri", a adăugat meşterul.

La 81 de ani, Victor Truţă nu-şi doreşte decât sănătate şi se roagă Domnului să i-o mai ţină în viaţă pe Tudoriţa, soţia şi singurul său sprijin, deoarece toate rudele lui sunt departe, în Ardeal.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite