Povestea primului beneficiar al unei burse de excelenţă din învăţământul preuniversitar gălăţean

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Piciu este văzut de profesori drept un viitor inginer. Foto: Bogdan Nistor
Adrian Piciu este văzut de profesori drept un viitor inginer. Foto: Bogdan Nistor

Adrian Piciu este primul „beneficiar" al bursei de execelenţă oferită încă din 2007 elevilor săraci, dar performanţi din mediul rural care vor să studieze la şcoli de prestigiu din oraş.

A fost descoperit de învăţătorii dintr-un sat al comunei Tudor Vladimirescu. Avea numai note de mari şi dădea semne că vrea mai mult, tocmai de aceea a fost adus la Colegiul Naţional "Vasile Alecsandri".

"A fost primul beneficiar al acestei burse, alături de un alt elev. Adrian este însă singurul «supravieţuitor», pentru că celălalt coleg nu a rezistat rigorilor decât un semestru şcolar", spune dirigintele băiatului, profesoara de română Laila Chitic.

A rezistat mai bine de trei ani şi putem spune chiar că a făcut performanţă. Nu este uşor ca la cel mai prestigios colegiu din oraş să ai medii cuprinse între 9,55 şi 9,68. Asta în condiţiile în care a trebuit să trăiască într-o cameră de cămin la Liceul Pedagogic, cu 45 de lei pe lună bani de cheltuială oferiţi de statul român şi alte câteva zeci de lei trimise de părinţi de acasă. Părinţi care trăiesc din activităţile agricole de pe lângă casă sau din leafa mică de vânzător obţinută de mamă.

În clasă, Adrian este cuminte, dar amuzant - spun fetele - care adaugă imediat că este şi uşor sensibil şi emotiv, ceea ce-i conferă o notă de "atractivitate" în plus. Este modest şi extrem de generos. Când din puţinii bani pe care îi are îşi cumpără ceva de mâncare, imediat îşi întreabă colegii dacă nu vor şi ei să guste.

"Eu mă simt uneori prost pentru că sunt timid şi foarte sensibil . Am întotdeauna impresia că lumea îşi poate face o impresie greşită despre mine", spune Adrian Piciu.

De ce a ales Adrian Piciu viaţa tumultoasă de la oraş? Pentru că ştia că sunt profesori mai bine pregătiţi şi că orele se fac în întregime, nu ca la ţară - atunci când vor profesorii.

Chiar dacă a avut rezultate foarte bune, copilul din Tudor Vladimirescu nu a participat la concursuri importante. Doar pe la Cangurul de matematică, şi atât! Anul acesta a fost remarcat însă de profesorul de istorie şi cu siguranţă va face parte din lotul liceului pentru Olimpiadă.

De altfel, toţi profesorii sunt cu ochii pe el pentru ca nu cumva să apuce pe căi greşite.

"Este un tânăr perseverent, chibzuit şi cu putere de a obţine lucruri mărunte cu care să-şi construiască o bună carieră de inginer", mai spune dirigintele elevului.

În timpul liber, Adrian Piciu joacă fotbal cu colegii din cămin, pe terenul de la "Pedagogic", iar când nu joacă fotbal, Adrian citeşte foarte mult.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite