Galaţi: Povestea tristă a lui Moş Crăciun care aşteaptă daruri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Galaţi: Povestea tristă a lui Moş Crăciun care aşteaptă daruri
Galaţi: Povestea tristă a lui Moş Crăciun care aşteaptă daruri

Fie că e vară sau iarnă, trecătorii din Ţiglina 1 pot întâlni, zilnic, un bătrânel îmbrăcat în Moş Crăciun Are un costum roşu, barbă şi se sprijină de un toiag. Îi lipseşte în schimb sacul cu daruri pentru copii. 

Povestea lui Moş Crăciun este una tristă şi uşor neverosimilă. Spune că numeşte Hermalai Artamon, că e lipovean , că are 80 de ani şi a lucrat 43 de ani în combinatul siderurgic, ca manevrant de vagoane. După ce a ieşit la pensie, nevoile l-au silit să apeleze la mila oamenilor.

Aşa mi-a zis Dumnezeu în vis! 

image

Moş Hermalai zice că a ascultat porunca Celui de Sus şi a ieşit pe stradă. Din puţinii bani pe care îi strânge de la trecători, trăieşte el şi soţia. Pensia, de doar 400 lei, o donează în fiecare lună copiilor şi nepoţilor.

„Mă îmbrac în Moş Crăciun de 14 ani. Atunci mi-a murit ginerele şi au apărut, rând pe rând, necazurile. Fata mea s-a îmbolnăvit grav. Îşi pierde memoria, iar într-un an de zile a slăbit 30 de kilograme.

Arată ca un copil, deşi are 41 de ani. Am fost la medic şi ne-a spus că nu are ce să-i facă. Băiatul este şi el grav bolnav, are epilepsie. Îi ajut cât pot. Credinţa şi ajutorul oamenilor ne ţin în viaţă”
, spune amărât bătrânul.

Criza, bat-o vina

Acum câţiva ani câştiga binişor. Era ceva neobişnuit pentru gălăţeni să vadă un bătrânel simpatic, costumat în Moş Crăciun, care cerşeşte pe stradă. Anii au trecut şi lucrurile au luat o cu totul altă întorsură.


 „Acum peste tot se spune că e criză. Cred că lumea nu mai are aşa mulţi bani. Nu strâng mult, dar nu vreau să-l supăr

image

pe Dumnezeu. Îmi ajunge să iau ceva de mâncare la copii şi nepoţi”

, spune cu lacrimi în ochi Moş Crăciun.

Şi astăzi e în acelaşi loc. Stă în picioare, îngândurat şi sprijinit de un toiag . Are şi o sacoşă în care adună „darurile” primite de la oamenii cu suflet mare. Ne mărturiseşte că mai are o singură dorinţă:  „Mă rog să se însănătoşească fata”.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite