Poveste/ Nicoleta Aştefanei, fetiţa de 11 ani şi opt operaţii pe creier!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chinul Nicoletei, care suferă de hidrocefalie, nu se opreşte aici: mai are de trecut prin cel puţin încă o operaţie.Cu toate acestea, fetiţa s-a ambitionat şi a obţinut rezultate şcolare foarte bune în ultimii ani

Cine o cunoaşte pe Nicoleta Aştefanei, o fetiţă în clasa a patra la o şcoală din Rădeşti, nici prin cap nu-i trece, la prima vedere, prin ce dramă a trecut fetiţa în ultimii ani.

La şase ani, Nicoleta a acuzat primele simptome ale bolii pe care, ulterior, părinţii aveau să i-o descopere.
"Avea probleme mari cu echilibrul şi spunea că i se tulbură vederea. Am dus-o la doctor şi am aflat că fetiţa noastră suferă de hidrocefalie", îşi aminteşte cu lacrimi în ochi mama fetiţei, Mihaela Aştefanei.

A ajuns de urgenţă la Spitalul „Grigore Alexandrescu" din Bucureşti, unde a suferit şi prima intervenţie chirurgicală. Medicii i-au montat o valvă la nivelul cutiei craniene şi un furtun de dren spre pancreas care să-i asigure drenajul lichidului cefalorahidian.
De atunci, fetiţa a trecut prin nu mai puţin de opt operaţii prin care medicii au încercat să-i găsească o valvă potrivită.

În tot acest timp, Nicoleta a vut o prestaţie care i-a uitmit pe profesori. Nicoleta a împlit de curând 11 ani şi este în clasa a patra. "După tot ce a păţit, este oarecum surprinzător cum fata a reuşit să se dedice atât de mult învăţatului. Are numai bine şi foarte bine. Este conştiincioasă, este serioasă şi citeşte foarte mult", spune învăţătorul copilei, Cătălin Porumb.

Cu toate acestea, colegii şi prietenii fetei au tremurat de frică vara trecută când Nicoletei i s-a înfundat valva. "Au dus-o la spital, la Galaţi, dar nu i-au putut face nimic şi a trebuit să ajungă din nou la Bucureşti pentru o nouă operaţie. Din fericire a scăpat cu bine, dar putea să iasă rău!", povesteşte mama fetei. Riscul ca valvele craniene să se înfunde există în permanenţă, de aceea toţi sunt foarte atenţi cu Nicoleta atât la şcoală, cât şi acasă.

Mihalea Aştefanei a plecat la muncă în Italia, imediat cum a aflat că fata ei suferă de hidrocefalie, astfel încât să aibă bani pentru operaţii şi tratamente.

De acum încolo, urmează cel puţin încă o operaţie (dacă nu şi mai multe!), şi asta pentru că fata este în creştere şi are nevoie de prelungirea drenului.

Fetiţa este însă optimistă şi îşi canalizează puterile spre şcoală şi spre treburile casei. "Mă gândesc că totul va fi bine şi încerc să uit de problemele medicale", spune râzând Nicoleta.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite