Portret/ Tina Roman, gimnasta care a dat sportul pe muzică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tina Roman
Tina Roman

La doar 15 ani, face parte dintr-un ansamblu de flaute şi a fost selectată să participe la două festivaluri de muzică la categoria ei de vârstă.

La vârsta de patru ani părinţii au dat-o la gimnastică, sport pe care l-a practicat timp de cinci. Nu a urmat o carieră sportivă din motive de... distanţă. „Liceul Sportiv era departe de casa noastră şi mama nu m-a mai lăsat", spune Tina Roman.

Genă „de la mama ei"

Pasiunea de la muzică a Tinei este oarecum genetică. Mama adolescentei a cântat folk în cenaclul „Flacăra" şi i-a sugerat să se înscrie la Şcoala de Artă din Galaţi.

Nu a durat mult până profesorii şi-au dat seama că au descoperit un nou talent. „Am fost testată de un profesor de orchestră, Ilie Ranghilof, care m-a pus să cânt la pian şi mi-a ascultat vocea. Mi-a spus apoi simplu că am trecut testul", ne descrie ea primii paşi în muzică.

Tina a dorit să se înscrie la secţia de canto, dar profesorul de la Şcoala de Artă i-a spus că flautul ar putea fi un instrument demn de luat în seamă. S-a dovedit o alegere foarte inspirată pentru că mica artistă este una din cele mai bune flautiste din şcoală.

Tina cântă foarte bine şi cu vocea, dovadă fiind cele două selecţii la festivaluri de prestigiu. Este vorba de festivalul „Fulg de Nea" de la Braşov, la categoria de vârstă 15-18 ani şi festivalul „Remember" de la Constanţa, la categoria de vârstă 13-15 ani.

Profesoara de canto, Monica Măciuceanu, se ocupă în prezent de pregătirea Tinei Roman şi crede că va ajunge departe dacă adolescenta va continua să muncească cu aceeaşi intensitate.

Tânăra artistă nu vrea să renunţe la flaut, dar nici la secţia de canto şi crede că poate merge la fel de bine înainte cu amândouă. Doreşte să facă şi o specializare muzicală în străinătate, dacă i se va oferi ocazia.

„Sora mea învaţă la LVA şi va pleca în Franţa. Aş dori să merg cu ea pentru a studia acolo", ne spune cu entuziasm Tina Roman. Nu vrea totuşi să se stabilească în străinătate şi intenţionează să urmeze şi Facultatea de Drept în ţară.

Pasionată de baschet

Cu toate că are un program foarte încărcat, tânăra solistă îşi găseşte timp să se şi relaxeze, aşa cum face orice adolescent de 15 ani.

Ne spune râzând că preferă să exerseze la flaut decât să iasă cu băieţii şi suferă ori de câte ori nu reuşeşte să cânte aşa cum şi-ar dori să o facă. „Plâng de supărare, dar îmi trece repede şi mă apuc din nou de exersat", ne declară Tina Roman.

Ascultă multă muzică, în special muzică de orchestră, rock şi folk. De pe lista de pasiuni nu lipseşte baschetul, sport pe care îl practică cu prietenii când reuşeşte să se mai elibereze.

Ce îi place
Îmi place extraordinar de mult flautul. Îmi plac, la fel de mult, prietenii mei. Sunt alături de mine şi la bine şi la greu. Ţin la mine şi mă ajută atunci când am probleme. Îmi place să ne întâlnim şi să studiem împreună la flaut, pian şi oboi.

Ce nu îi place
Nu îmi plac oamenii care nu sunt punctuali. Nu îmi place minciuna, nu îmi plac persoanele false. Nu îmi place să îmi fac temele. Detest că trebuie să aştept la semafor. Nu ştiu ce fel au setat semafoarele, dar îţi pierzi vremea o mulţime stând să se facă verde.

Întrebări şi răspunsuri

La ce vârstă ai cântat prima dată?

Aveam cinci ani şi am cântat la grădiniţă. Pe atunci eram cu vocea, nu descoperisem flautul. Am participat apoi şi la un spectacol la Teatrul Dramatic, unde am interpretat colinde. Celor care m-au privit, le-a plăcut şi m-au chemat să cânt şi la Prefectură şi Primărie.

Care este instrumentul la care îţi place cel mai mult să cânţi?

La flaut, evident. Flautul este viaţa mea. Când nu îmi iese ceva, încep să plâng. În clasa a IV-a am cântat prima dată la acest instrument. Aveam zece ani. Acum fac parte dintr-un cvartet de flaute. Urmează să plecăm la Piatra-Neamţ, unde va avea un concurs naţional.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite