Portret/ Pakut Gaspar - ungurul care face colaci secuieşti la Galaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pakut Gaspar
Pakut Gaspar

A învăţat această meserie în urmă cu 10 ani şi de atunci străbate ţara în lung şi în lat, împreună cu soţia sa, pentru a-i îndulci pe amatorii de bunătăţi tradiţionale.

Pakut Gaspar se mută periodic din oraş, în oraş, de peste un deceniu şi spune că nu ar renunţa la acest mod de viaţă nici în ruptul capului. Îi place să trăiască aşa, să fie mereu pe drumuri.

„Umblăm prin toată ţara, începând de la Calafat, până la Dorohoi, Sighetul Marmaţiei, Tulcea, Bucureşti. Îmi place foarte mult să mă plimb să văd locruri noi", spune Pakut Gaspar.

De la ciment, la aluat

În tinereţe, a fost constructor , însă după revoluţie, s-a decis că este momentul să facă altceva. Meseria a învăţat-o de la bătrâni şi este foarte mândru de munca sa.

„Înainte lucram în construcţii, zidărie. Democraţia asta nereuşită m-a obligat să aleg această cale. Revoluţia care a fost înţeleasă greşit este de vină să zic aşa. Părinţii mei se ocupau şi cu aşa ceva. Nu se învaţă greu deloc. Într-o lună de zile oricine poate ajunge să facă kurtoskalacs (colaci n.n.)) foarte buni. E mult mai uşor decât în costrucţii", mai spune interlocutorul nostru maghiar ajuns şi pe meleaguri gălăţene.

Este la noi în oraş de trei săptămâni, împreună cu soţia sa şi îi vor prinde şi Sărbătorile Galaţiului, tot aici. A începtu să-i placă în acest oraş, mai ales că nu vine pentru prima dată.

„Suntem aici de aproape trei săptămâni. Avem apartament închiriat. Când stăm mai mult într-un oraş aşa procedăm. Rezolvăm tot ce ţine de autorizaţii şi apoi ne apucăm de treabă. De Zilele Galaţiului, vom fi tot aici. Ne vor veni şi ajutoare. Venim aici de mai mulţi ani", adaugă Pakut Gaspar.

Într-o scurtă caracterizare a oraşului, interlocutorul nostru spune că nu a auzit nicăieri mai multe sirene decât aici.

„Galaţiul e deosebit în felul său. Vezi numai ambulanţă, poliţie, pompieri şi auzi tot timpul sunete de sirene. Nu am mai văzut nicăieri atâta gălăgie ca aici şi atâtea sirene. Un alt lucru specific al Galaţiului este că sunt cele mai multe maşini maxi-taxi. Cred că sunt cele mai multe pe care le-am văzut. În rest, oamenii sunt primitori, drăguţi. Păcat că nu am avut timp să mă plimb mai mult prin oraş", mărturiseşte Pakut Gaspar.

În ceea ce priveşte cel mai frumos oraş în care a fost ca sa-şi vândă colacii, Satul Mare este în topul preferinţelor sale.

„Satul Mare este cel mai frumos oraş în care am fost. Sunt foarte multe parcuri, lacuri frumoase. Nu este un oraş atât de aglomerat şi de agitat ca aici în Galaţi. Aş sta acolo încontinuu. Am fost de foarte multe ori şi imi place oraşul. Abia aştept să revin acolo", mai spune Pakut.

Întrebări şi răspunsuri

Care este secretul colacului secuiesc?

Experienţa. Cu cât faci mai mulţi, cu atât este mai bine. Nu trebuie să te zgârceşti la ingrediete. Jarul este un alt lucru important. Dacă aluatul este pregătit, nu durează decât 10 minute să faci un colac.

Cât timp mai petreceţi acasă?

Anul acesta am fost în peste 20 de oraşe. În general acolo unde au loc festivaluri. Hunedoara, Timişoara, Arad, Mediaş, Şimleul Silvaniei, Satu Mare, Baia Mare, Constanţa. Nu stau prea mult acasă, dar este frumos. Anul acesta am fost şi-n Ungaria. N-am stat mult acolo. Este bine în străinătate dar riscul e mare.

Ce-i place

Îmi place muntele, îmi place plimabrea în aer liber, în natură. Mai mult îmi place la munte, decât la mare. Mi-ar place să locuiesc lângă o pădure. Îmi place să petrec timpul cu familia. Îmi place sportul, în special fotbalul. Alt sport care îmi place este cel de contact. Mă uite mereu la astfel de meciuri, înfiecare seară când sunt acasă.

Ce nu-i place

Nu-mi place politica, pentru că se fac prea mult porcării în acest domeniu. Nu este pentru mine aşa ceva. Dintre oraşele în care am fost, nu-mi place Târgovişte. Sunt prea mulţi ţigani acolo. Nu-mi place ciorba de burtă. Nu-mi plac oamenii lăudăroşi.

Profil

Născut: 9 ianuarie 1957, Harghita
Studii: Şcoală Profesională
Familie: Căsătorit, doi copii

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite