Portret/ Monica Măciuceanu - profesoara care a cântat cu Sofia Vicoveanca

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Monica Măciuceanu
Monica Măciuceanu

Liceul de Artă din Galaţi, secţia Canto, student în anul I la Facultatea de Artă din Galaţi.

Cariera artistică a Monicăi Măciuceanu a început la vârsta de doar patru ani, când a participat la primul concert, la Casa de Cultură din Galaţi. Timp de doi ani a studiat pianul, iar apoi s-a înscris la Liceul de Artă din Galaţi. Poate spune că le-a făcut pe toate.

S-a angajat mai întâi ca solist vocal la Teatrul Muzical „Nae Leonard". „Simţeam că mă plafonez. Un spectacol se repeta timp de şase luni, iar eu cântam doar două piese", ne explică artista. A cântat la Cazinoul din Grădina Publică, la restaurantul „Continental", iar apoi a plecat în Turcia, unde i s-a oferit un contract de şase luni, ca solistă de muzică românească.

Nu cântă manele

Nu a cântat niciodată manele şi nici nu are de gând să o facă. „Am pierdut mulţi bani din cauza asta, dar nu am putut să cânt manele", ne declară Monica Măciuceanu. În 2004, a făcut un turneu în Germania, unde, timp de o lună şi jumătate, a cântat pentru diaspora românească, iar parteneri de scenă i-au fost Sofia Vicoveanca, Oana Sârbu, Doru Octavian Dumitru şi cântăreţul de muzică populară Ionuţ Fulea.

A scos şi un CD cu melodii care îmbină muzica uşoară cu cea populară,compact disc pe care se regăsesc şi piese de jazz, dar şi muzică etno. De două luni este profesor de canto la Şcoala de Artă din Galaţi, iar rezultatele sale cu micuţii cărora le „lucrează" vocile depăşesc orice aşteptări. În doar o lună de zile, din clasa de copii pe care a preluat-o, a reuşit să scoată patru premianţi la Festivalul „Ceata lui Piţigoi". „Le-am spus că voi fi mulţumită de ei când îmi vor umple pereţii clasei cu diplome", ne spune pe un ton foarte serios profesoara de canto.

Dăruieşte emoţie

Monica Măciuceanu doreşte să le îndeplinească micilor săi elevi visul de a urca pe scenă. „Asta vrea orice copil, dincolo de bani, dincolo de diplome. Vreau ca fiecare copil să dăruiască emoţie când urcă pe scenă", ne declară profesoara de canto. Şi-a propus să realizeze cu fiecare copil un palmares impresionant pentru a face cunoscută Şcoala de Artă din Galaţi.

„Doresc să obţinem cât mai multe premii naţionale şi, de ce nu, internaţionale", ni se destăinuie Monica Măciuceanu.

Rezultatele sunt mai mult decât promiţătoare şi vorbesc practic de la sine. A trecut cu doi copii de preselecţia organizată pentru participarea la festivalul „Fulg de Nea", lucru pe care puţini profesori din ţară l-au reuşit. Alţi cinci copii din clasa ei de canto au fost înscrişi la festivalul „Remember" şi acesta este doar începutul.

Plănuieşte ca micuţii artişti pe care îi formează să devină nişte obişnuiţi ai casei la festivalurile de profil şi îşi investeşte toată energia în acest proiect.

Ce îi place

Îmi place punctualitatea, seriozitatea, disciplina. Îmi place să lucrez cu copii. Îmi place politica. Îmi place să călătoresc, am fost în multe turnee, am călătorit mult în afara ţării. Îmi place arta, merg la expoziţiile de pictură şi la muzee.

Ce nu îi place

Nu îmi place iarna. Nu îmi place să conduc, chiar dacă am carnet de 25 de ani. Nu îmi place când omul tace şi nu comunică cu mine. Nu pot şti ce gândeşte şi cum îl pot ajuta. Nu îmi place indiferenţa şi intoleranţa.

Întrebări şi răspunsuri

De ce nu mai sunt apreciaţi soliştii români?

Eu cred că sunt apreciaţi. A început să se asculte muzică românească, chiar dacă artiştii sunt mai mult sau mai puţin talentaţi. A început să se ducă lumea la concerte, ceea ce este un lucru bun. Compozitorii au început să se aplece mai mult spre muzica accidentală.

Ce v-a determinat să deveniţi profesoară de canto?

Îmi place. Totul a început când mi s-a spus că nepoata mea are talentul meu la cântat. Am pus-o să cânte şi am constatat că nu avea dicţie, nu avea respiraţie, nu avea tehnică deloc. Am început să lucrez cu ea şi aşa a început totul.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite