Portret/ Marian Calestru, modelul tânărului activ şi responsabil

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marian Calestru
Marian Calestru

La doar 30 de ani gălăţeanul are deja trei pasiuni transformate în ocupaţii, presa, fotografia şi protecţia mediului

La vârsta sa, majoritatea tinerilor au ca pasiuni filmele, muzica şi jocurile, iar locul de petrecere a timpului liber este în faţa calculatorului. Nu aceasta este situaţia şi cu Marian Calestru, care are ca ocupaţii principale arta fotografiei, acţiuni de protecţia a mediului şi specializarea în jurnalism.

Marian Calestru este student la la Facultatea de Jurnalism din cadrul Universităţii "Dunărea de Jos" din Galaţi. Totodată, tânărul încearcă să se specializeze în arta forografiei, dar este şi un membru al organizaţiei outdoor cu activităţi montane"Reactiv", unde are ca scop printre altele şi ecologia.

"Virusul" fotografiei s-a lipit de gălăţean în urmă cu nouă ani. "Prin 2001 am pus mâna pentru prima dată pe un aparat de fotografiat. Pasiunea pentru fotografie a pornit, aş spune, dintr-o întamplare nefericită. Fotografia m-a ajutat să trec mai departe, am putut să mă comunic prin fotografie şi astfel să mă eliberez de probleme". Cu ajutorul aparatului tânărul se simte un fel de demiurg. "Aici mă pot desfăşura, îmi pot arăta personalitatea aşa cum simt, o lume pe care , cred, că o pot iulustra într-un infinit de cuvinte sau un infinit de semne", ne mărturiseşte Marian Calestru.

Primele fotografii adevărate au fost realizare, după un an, în munţii Bucegi: „Îmi aduc aminte că într-o zi am plecat împreuna cu un prieten din Buşteni, pe munte, cu modestul aparat foto rusescul Zenit ET cu patru filme şi la un moment, dat din cauza temperaturii joase, încetase să se mai declanşeze. Spre fericirea mea a doua zi îşi revenise. Pot să spun că sunt membu în Asociaţia Artiştilor Fotografi din România, din anul 2006", ne povesteşte gălăţeanul.

În clubul cu activităţi outdoor "Reactiv" a ajuns prin intermediul unui prieten, care l-a invitat să se alăture clubului fiind membru fondator.
Problemele de mediu ale oraşului Galaţi sunt în opinia tânărului: absenţa unui plan de mediu al municipiului Galati, restaurantele şi buticurile de pe faleza ar trebui să dispară, lipsa spatiilor verzi, care sunt puţine şi neîngrijite, lipsa unei centuri impădurite.

Ultima pasiune, dar nu cea din urmă, este presa. Din acest motiv Marian Calestru urmează şi cursurile Facultăţii de Jurnalism de la Universitatea „Dunărea de Jos". Cu toate acestea, tânărul nu are o părere pozitivă despre mass-media din România. „Presa este cuminte şi la locul ei, de restul mă abţin să comentez, poate voi răspunde altadată dacă voi avea ocazia", a mai punctat Marian Calestru.

Întrebări şi răspunsuri

Te gandesti sa pleci in străinatate?

Dacă este vorba să vizitez locuri din străinatate aş pleca oriunde, dar daca ar fi vorba să mă stabilesc în străinatate, nu aş face-o niciodată. Mie îmi place foarte mult România. Zilele acestea am auzit o vorba de la cineva care îl citea pe poetul Adrian Păunescu: „ Dacă nu aş fi fost român, fugeam în România",.

Care sunt erorile autorităţilor în domeniului mediului?

Eu personal doresc ca măcar de două ori pe an să aibe loc întâlniri pe probleme de mediu între ONG-urile cu profil de mediu, activităţi de mediu şi Agenţia de Mediu împreună cu autorităţile locale în care să se discute despre aceste probleme de mediu. Primăria să găsească o soluţie pentru punctele de colectare a gunoaielor din oraş fiindcă tot timpul la bătaia vântului, dar şi la nesimţirea unor oameni care aruncă pe lângă containere, acestea se raspandesc in diferite directii.

Ce-i place?

Îmi doresc ca într-o zi săp plec din ţară, însă mai întâi vreau să cunosc mai bine România. Sigur mi-aş dori să realizez un ocol al pământului fotografiind. Ca hobby-uri, îmi place să citesc, să ascult muzică, să merg pe munte, să cunosc şi să stau de vorba cu oameni pe care nu-i cunosc.

Ce nu-i place?


Nu îmi plac urmatoarele lucruri: o parte din orasul Galati, socialismul, să merg cu liftul, falsitatea, absurditatea, imoralitatea, oamenii care mănâncă seminţe pe stradă şi oamenii care aruncă gunoiul pe jos, aglomeraţia, spitalele, singuratatea, etc.

Profil

Născut. 06 aprilie 1980, Galaţi

Studii: Facultatea de Litere / Jurnalism (în curs)

Familie: necăsătorit

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite