Portret/ Georgiana Sava : „Pianul este viaţa mea”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este pianista formaţiei Hathor şi realizatoarea proiectului „Studioul Tânărului Interpret", de la Teatrul Muzical „Nae Leonard".

Gălăţeanca cântă de la vârsta de cinci ani la pian. De atunci, nu a trecut o zi fără să atingă clapele. Pasiunea pentru muzică i s-a transmis ereditar, ambii părinţii fiind muzicieni.

„Am cunoscut lumea treatrului de mic copil. La şase ani, am apărut în opera „Carmen" şi am cântat în corul copiilor. Mama m-a dus de mică la spectacolele de operă. Mi-a plăcut din prima, eram fascinată de această lume", poveşteşte tânăra artistă.

Cu un debut atât de timpuriu, faptul că a urmat un liceu de muzică nu a surprins pe nimeni, iar înscrierea la Conservatorul din Iaşi cu atât mai puţin.

„A fost greu pentru că trebuia să ne trezim la patru dimineaţa pentru a ajunge la Conservator ca să prindem sală de studiu. Nu numai la Iaşi este această problemă. La Bucureşti şi Cluj este la fel. A fost mult de muncă, dar merită efortul".

În anul doi de facultate a activat într-o trupă de rock alternativ. A cântat preluări ale formaţiilor : Deep purple, Led zeppelin, Pink floyd, Yes, King Crimson.

După absolvirea conservatorului, nu a durat mult până când progresele ei au fost remarcate şi de public. S-a angajat consultant artistic la Teatrul Muzical din Galaţi, unde este realizatoarea unui program care se numeşte „Studioul Tânărului Interpret".

„Este un spectacol educativ în care se cântă arii din opere, muzică uşoară, dans modern, am avut şi proiecţii din filme. Am avut de curând Mozar, filmul Amadeus. Am observat că lumea vine la teatru. Orice piesă îşi are publicul ei", povesteşte pianista.

În prezent, este în anul doi la master la Iaşi, este angajat al Teatrului Muzical „Nae Leonard" şi colaborează cu trupa de rock Hathor.

„Cu băieţii de la Hathor m-am întâlnit în 2007. Am colaborat împreună pentru un festival. Am avut emoţii mari, dar succesul a fost pe măsură. Eu am cântat la clape. Îmi place genul acesta de muzică şi mă reprezintă. Am avut concerte în Iaşi. Cluj, Sibi, Piteşti", spune Georgiana.

Ambiţioasă şi puternică

Tânăra pianistă spune că pentru a ajunge la un nivel înalt şi a face performanţă în muzică este nevoie de foarte multă muncă şi noroc.

„În Facultate îţi face anumite planuri, iar mai târziu realizezi că lucrurile nu sunt chiar cum le-ai dorit. De exemplu, poţi să fii foarte bun într-un domeniu şi să nu ai suficient noroc sau să nu fii mediatizat. Cu toate acestea, nu trebuie să renunţi. Din contră, este nevoie de multă perseverenţă şi ambiţie pentru a ajunge acolo unde îţi doreşti".

În timpul liber, predă copiilor lecţii la pian şi repetă cu formaţia Hathor la noul album. „Pe viitor mi-aş dori să devin profesor de pian", încheie Georgiana Sava.

Mini interviu

Întrebări şi răspunsuri

Se ascultă muzică clasică?

Da. Chiar am observat că din ce în ce mai multă lume ascultă acest gen de muzică. Este o muzică specială, liniştitoare, pe care nu o poţi asculta oriunde şi oricum. Lumea s-a săturat de manele şi muzică comercială, de aceea caută să asculte şi altceva. Preferaţii mei sunt Chopin,Brahms, Bach şi Beethoven".

Ce planuri de viitor ai ?

Îmi doresc să perfecţionez studioul „Tânărului Interpret" de la Teatrul Muzical şi să vină mai multă lume la teatru. De asemenea, vreau să particip la cât mai multe concursuri de muzică clasică. De curând am câştigat premiul I la Festivalul „Ionel Perlea"

Ce îi place

Îmi place să colaborez cu cât mai multă lume din domeniul artistic şi cultural al Galaţiului. Îmi place să am întotdeauna ce povesti şi să am activitate. Iubesc foarte mult pisicile.

Ce nu îi place

Nu-mi place minciuna, vulgaritatea şi bârfa. Nu-mi place aroganţa oamenilor şi lucrurile prost făcute. De asemenea, mă nu-mi place politica şi cei care îşi urmăresc propriul interes.

 Profil

Născut: 5 august 1986, Galaţi

Studii: Universitatea „George Enescu", Iaşi

Ocupaţie: consultant artistic „Teatrul Muzical"

Familie: necăsătorită

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite