Portret/ Daniela Constantinescu, inginera care face lumânări decorative

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daniela Constantinescu
Daniela Constantinescu

A prins această idee de afacere dintr-o revistă şi acum are motive să se felicite pentru că au început să curgă comenzile

Povestea Danielei a început nu cu celebra sintagmă "a fost odată", aşa cum ar trebui, ci cu un şut... , aşa cum se tot întâmplă pe la noi de o bucată de vreme.

"Lucram la o importantă firmă de construcţii de pe platforma combinatului, una de top timp de mulţi ani, dar care a ajuns să nu mai conteze în peisajul economic", povesteşte artista.

Atunci, în 2000, s-a hotărât să-şi ia destinul în propriile mâni, şi astfel s-a născut întrebarea firescă: ce altceva să facă?

"Am luat la răsfoit revista «Idei de afaceri» şi am început să studiez. Lozul ales a fost «lumânări decorative», îşi aminteşte emoţionată Daniela Constantinescu.

Sigur, începutul a fost greu. Primii clienţi au fost din familie, aşa, de încurajare! Apoi au fost câteva magazine care i-au acceptat produsele în "regim de consignaţie". Încet-încet, a căpătat experienţă şi, odată cu ea, au venit şi tot mai mulţi clienţi.

"Pentru că lumânările pe care le produc se obţine exclusiv manual, sunt invitată la multe evenimente dedicate meşterilor artizani. Am colaborat câţiva ani buni cu Muzeul Satului, particip în mod constant la Sinaia Forever, Festivalul de la Sighişoara şi la toate evenimentele de profil organizate de Centrul Cultural «Dunărea de Jos», cu care am o colaborare foarte bună. Curând, vor începe Sărbătorile Galaţiului la care particip de fiecare dată", mai spune artista.

Lumânările Danielei sunt inspirate din natură. Pentru că iubeşte foarte mult florile, acestea îi inspiră cele mai multe dintre modelele de lumânări. Ne asigură că este destul de greu să numim o floare pe care să nu fi încercat s-o reproducă. Cactus, întrebăm noi?

"Ei da, m-aţi prins, o lumânare cu cactus nu am realizat, dar e în studiu. Există soiuri de cactuşi cu flori foarte frumoase", mărturiseşte artista.

O altă temă dragă artistei sunt lumânările de tip "etno", cu figurine din ceară inspirate din viaţa ţăranului român. Desigur, există şi lumânări legate de sărbătorile tradiţionale Crăciun sau Paşte.

Planurile de viitor ale Danielei sunt simple şi clare: dacă a rezistat pe o piaţă invadată de chinezării, va continua pe aceeaşi linie.

"Câtă vreme există oameni care apreciază unicitatea, pasiunea şi artisticul unui produs artizanal în defavoarea industrialului de serie mare, eu voi continua. Îmi doresc o diversificare de tipo-dimensiuni şi o intrare pe piaţa din vest unde am făcut câteva încercări mici dar încurajatoare", a conchis Daniela Constantinescu.

Ce-i place?

Iubesc natura şi rusticul autentic. Îmi plac oamenii deschişi, sinceri, altruişti. Îi apreciez pe cei harnici, luptători şi pasionaţi.

Ce nu-i place?

Nu-mi place mizeria în care ne scufundăm pe zi ce trece, călcând pe gunoaie pe care nu le vedem, ascultând manele, fluierând, claxonând, înjurând. Unii spun: "E o lumânare frumoasă, dar n-o iau, că dacă îi dau foc se topeşte". Asta e menirea lumânării: să te bucure şi să te încălzească sufleteşte în scurta ei viaţă de o oră.

Cât timp durează procesul de producţie al unei lumânări?

Ca să realizez o singură lumânare mi-ar lua cam două ore. Dar ca să pot merge mai repede lucrez seturi de 10-15 bucăţi, realizând întâi tijele propriu-zise, apoi florile din ceară. În felul acesta, termin un set în circa doi zile, dar asta depinde şi de complexitatea modelului.

Întrebări şi răspunsuri

Care este cea mai productivă perioadă a activităţii dumneavoastră?

Este o activitate sezonieră, fiind vorba de lumânări se pune problema temperaturii exterioare. Perioada cea mai productivă este cea de toamnă-iarnă, din septembrie până la Paşte. Sunt şi multe sărbători în perioada asta.

Profil:

Născută: 25 decembrie 1968, Galaţi.
Studii: Universitatea Dunărea de Jos, Facultatea de Mecanică - inginer mecanic
Familie: căsătorită, o fetiţă

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite