Portret/ Carmen Costea, pianista care ţine loc de orchestră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesor corepetitor la Colegiul „Octav Băncilă“ şi membră a Mystic Duo, gălăţeanca mutată la Iaşi a avut primul recital la trei ani şi jumătate. Cântă la pian de când se ştie sau poate chiar de mai demult. Pasiunea pentru muzică i s-a transmis aproape ereditar.

„Mama este profesoară de pian. Având instrumentul în casă, am început să practic de la trei ani“, îşi aminteşte Carmen.

Nu a durat mult până când progresele ei au fost remarcate şi de public. „La trei ani şi jumătate am avut primul concert împreună cu mama şi elevii de la clasa ei. A fost un pedagog foarte bun, a ştiut cum să mă facă să-mi placă“, mai spune ea.

Cu un debut atât de timpuriu, faptul că a urmat un liceu de muzică nu a surprins pe nimeni, iar înscrierea la Conservatorul din Iaşi cu atât mai puţin. „Aveam de ales între Cluj, Bucureşti şi Iaşi. Primul era prea departe, al doilea nu era tocmai oraşul la care visam, aşa că am ales Iaşiul. Asta i-a bucurat pe părinţii mei, care studiaseră tot aici“, povesteşte tânăra.

„N-aş putea trăi fără muzică“

După licenţă, o prietenă a anunţat-o că ar putea participa la examenul de titularizare pentru postul de profesor corepetitor la Colegiul Naţional de Artă „Octav  Băncilă“ din Iaşi. A încercat şi a fost admisă. Absolventa secţiei de pian de la Facultatea de Interpretare Muzicală a decis să continue cu un masterat apropiat ca profil, „Analiză şi interpretare muzicală la început de secol XX“. „Îmi place foarte mult ceea ce fac. N-aş putea trăi fără muzică“, susţine pianista.

Ca profesor corepetitor, ea este cea care ţine loc de orchestră micilor interpreţi de la Colegiu. Când ei au de pregătit o piesă, ea îi susţine cu pianul. Împreună exersează, merg la concursuri. Încă de anul trecut a participat la cele mai importante concursuri de muzică din ţară. Când nu îi acompaniază pe  şcolarii solişti, cântă cafe-concert împreună cu Sabina Sabbarese, vioară, în Mystic Duo. Publicul ştie că le poate asculta în aproape fiecare duminică seară.

În timpul „liber“, predă pianul copiilor de grădiniţă. Cei mai mici învăţăcei au patru ani, dar Carmen ştie că atunci când vine vorba despre pian nu există „prea devreme“.

Profil

Născută: 7 iunie 1985, Galaţi.
Studii: Este la masterat, Conservatorul din Iaşi, programul „Analiză şi interpretare muzicală la început de secol XX“.
Familie: Este singură la părinţi.

Întrebări şi răspunsuri

Cât de utile sunt cursurile de pian copiilor?
Pot ajuta foarte mult la dezvoltarea personală a copiilor. Pianul dezvoltă atenţia distributivă, sensibilitatea, dar şi spiritul competitiv. În plus, îi învaţă pe cei mici cum stă treaba cu munca susţinută, îi responsabilizează foarte mult pentru că adesea sunt nevoiţi să renunţe la joacă pentru a exersa. Este însă important ca lor să le placă, să aibă talent şi să aibă un îndrumător bun.

Care sunat avantajele ca profesor corepetitor?
Este un job dinamic, o provocare continuă. Ai mereu ceva nou de învăţat, piese pe care nu le-ai fi cântat în alte condiţii. Elevii îţi fac adesea surprize plăcute şi exersezi foarte des, e motivant.

Ce-i place
„Cam tot ce are legătură cu arta. Îmi place foarte mult să fac videoclipuri la diverse piese, o pasiune recent descoperită, şi să dansez, deşi am renunţat la cursurile de dans. Mă simt bine când fac mişcare, iar lucrul cu copiii îmi dă nenumărate satisfacţii“, spune Carmen Costea.

Ce nu-i place
Să fie condiţionată, oamenii ipocriţi. „Prefer sinceritatea, să mi se vorbească direct, fără prefăcătorie. De aceea sunt foarte atentă la caracterul oamenilor atunci când îi cunosc“, adaugă pianista.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite