Portret/Relu Blehoeanu: A renunţat la sport pentru dansul popular

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Relu Blehoeanu
Relu Blehoeanu

A practicat trei sporturi, dar a optat pentru dansul popular şi a participat la numeroase festivaluri ca membru al ansamblului „Doina Covurluiului".

Profil

Născut: 06.06.1983

Studii: Colegiul Traian Vuia, student la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport

Stare civilă: necăsătorit

De mic copil i-a plăcut să facă mişcare. Unul din profesorii săi din comuna natală, Cudalbi, l-a îndrumat să facă sport, dar Relu Blehoeanu nu a putut să îşi continue perfecţionarea la Galaţi pentru că părinţii săi nu aveau bani.

PORTRET Teodor Niţă este fondatorul Facultăţii de Muzică la Galaţi

A avut ocazia să joace handbal, sportul său de suflet precum şi şansa de a fi selectat în echipa de juniori de la Oţelul Galaţi, dar n-a fost să fie. A ajuns dansator de muzică populară dintr-o ambiţie personală după ce, la nunta surorii sale, n-a dansat prea bine.

„Mi-a fost ruşine şi am decis că trebuie să fac ceva în privinţa asta", ne-a declarat Relu Blehoeanu.

De la stadiul de dansator amator, a ajuns profesionist după ce a fost coptat în trupa de dansatori a ansamblului „Doina Covurluiului" chiar de la înfiinţarea acestuia în 2001. De atunci a participat la numeroase concursuri de dans popular în România, Bulgaria, Ucraina şi Republica Moldova.

Vrea să predea dansul popular

Concursurile de dans popular la care a luat parte au fost mai degrabă oportunităţi de a învăţa noi tehnici coregrafice de la membrii altor ansambluri, decât o competiţie pentru diplome.

Îşi aminteşte râzând şi de momente amuzante. De exemplu, cum s-a întâmplat în cazul unui festival la Galaţi, când dirijorul a oprit muzica, iar dansatorii şi-au continuat prestaţia artistică.

Spre finalul melodiei, orchestra a reluat melodia şi spectatorii nu şi-au dat seama de cele întamplate.

Relu Blehoeanu doreşte să-îşi continue activitatea la ansamblul „Doina Covurluiului", dar are şi un proiect de suflet. Vrea să îi înveţe pe copiii de la ţară dansul popular pentru că micuţii din zona rurală sunt mai receptivi la acest gen muzical.

Întrebări şi răspunsuri

Cum ţi-a venit ideea de a deveni dansator?

De fapt, ideea aparţine unui fost coleg de liceu, care m-a coptat la dansuri populare. Mi-a plăcut sportul de mic copil, iar în comuna mea natală, Cudalbi, am practicat baschetul, atletismul şi handbalul. Părinţii nu aveau posibilităţi financiare şi de aceea nu am putut merge mai departe.

Cum vezi evoluţia dansului popular în România?

Dansul popular este, din păcate, pe un trend descendent şi cred va ajunge şi mai rău. Tineretul de astăzi nu mai este atras de muzica populară. În plus, se pierd şi instrumentiştii, care optează fie pentru muzica clasică, fie chiar pentru cea house, pentru că aşa ies mai repede în evidenţă.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite