Portret/Liliana Moise:Medicul care şi-a dedicat cariera profilaxiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consideră că medicina preventivă este la fel de importantă ca şi cea curativă şi că este privită în mod nejustificat „cenuşăreasa sănătăţii româneşti".

Profil

Născută: 16 iulie 1963, Galaţi

Studii: Facultatea de Medicină Generală, Bucureşti

Familie: Divorţată, un copil

Facultatea de Medicină a făcut-o din pasiune, iar după 20 de ani de experienţă crede că este mult mai uşor şi mai important să previi decât să vindeci.

Dr. Liliana Moise recunoaşte că această latură a medicinei este una care „te poate împlini doar profesional şi deloc material".

„Din păcate nu se dă importanţa cuvenită acestei laturi preventive. Este considerată chiar cenuşăreasa medicinei. Din punct de vedere material chiar este. Nu mă consider un om realizat din punct de vedere material, dar profesional da, pentru că am avut foarte multe rezultate. Ar trebui să opteze mai mulţi medici pentru latura asta", spune Liliana Moise, directorul DSP Galaţi.

Ultimul medic specialist

Încă de la începutul carierei a avut funcţii de conducere, iar cea de acum, din fruntea Direcţiei de Sănătate Publică nu o sperie absolut deloc.

„În 1997 am venit în fostul Sanepid (Inspectoratul de Sănătate Publică). Pentru că erau puţini medici cu acestă specialitate am avut funcţie de conducere încă de la început", spune Liliana Moise.

Noul director al DJSP a intrat „în pâine", în plină isterie legată de virusul West Nile şi în plină campanie de concedieri la nivelul direcţiei.

„Lucrez de atâţia ani în direcţie, am mai ţinut locul altor directori, m-am confruntat cu tot felul de situaţii şi nu-mi este greu. Este o activitate pe care o fac cu plăcere deşi nu este motivant deloc din punct de vedere material".

Ca şi nouăţi în cadrul instituţiei, noul director spune că va încerca să elimine birocraţia şi totodată, va încerca să se axeze şi mai mult pe activitatea de control.

Întrebări şi răspunsuri

Cum vedeţi evoluţia sistemului sanitar?

Sistemul sanitar este într-un colaps. Toată lumea vede asta. Trebuie să se facă ceva să se oprească exodul de personal calificat, pentru că am rămas fără medici şi fără asistente. Dacă nu se deblochează posturile, nu sunt stimulaţi medicii şi asistentele să rămână, ne vor trata incompetenţii.

Regretaţi că nu aţi plecat din ţară ?

Jumătate dintre colegii mei a plecat în afară. Sunt toţi foarte bine realizaţi. Nu m-am gândit să plec odată cu ei şi acum am o undă de regret. Cei care au făcut-o s-au împlinit din toate punctele de vedere. Nu am plecat din motive personale, familiale. Am şi o doză de patriotism. Dacă băiatul meu, care este student la medicină, vrea să plece şi să profeseze în altă ţară, nu-l opresc.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite