Portret / Sufletistul muzicii gălăţene: Cristian Arginteanu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cristian Arginteanu a sprijinit enorm învâţământul muzical gălăţean, timp de aproape 40 de ani, cariera sa fiind una de excepţie.

Profesorul Arginteanu a fost dintotdeauna un om deosebit, care a îmbinat cu succes simţul umorului şi înclinaţia sa spre munca riguroasă. „Eu mereu am fost aşa mai activ, mai sufletist. Şi acum sunt la fel, dar din păcate nu prea mă mai ţin balamalele", ne-a spus cu tâlc Cristian Arginteanu.


Deşi Cristian Arginteanu se poate confunda cu muzica gălăţeană din ultimii 40 de ani, profesorul rămâne modest şi spune că a ajutat cum a putut şi a făcut totul din plăcere.


A înfiinţat grupuri vocale, orchestre instrumentale, a participat la festivaluri, a lansat artişti şi toate acestea nu pentru a primi vreo răsplată, ci pentru a-şi face treaba bine.


De altfel nici nu a primit vreo răsplata decât mulţimirea că a făcut totul cât s-a putut de bine. Mai mult, dacă nu era comisarul Cătălin Căpătan care să-l ajute cu sala de la Clubul „Danubius" de la Ultimul Leu, profesorul nici nu ar avea un spaţiu în care să-şi facă repetiţiile.

Muncă şi iar muncă
„Încă din primul an de când am intrat în învăţământ, prin 1971, am înfiinţat corul şcolii la Liceul nr. 6, actualul Liceu CFR, şi am câştigat primul loc pe judeţ", îşi aminteşte Cristian Arginteanu.


Anul următor, s-a transferat la Şcoala Generală nr. 7, unde a rămas până la pensie. Pe parcursul carierei a mai activat şi la Liceul Pedagogic.
De trei ani a ieşit la pensie. „În urmă cu un an, mi s-a propus să mă întorc în învăţământ. Însă după câteva luni mi-am dat seama că nu mai vreau să fac asta. Generaţiile s-au schimbat. Nu te mai poţi înţelege cu copiii de clasa a V-a, nu mai spun de cei mai mari. Acum elevii vor să stea cu sticla de cola pe bancă şi să mânânce pacheţelul în timpul orei", povesteşte amuzat profesorul de muzică.


Umorul nemaîntâlnit şi pasiunea pentru muzică l-au caracterizat întotdeauna pe Cristian Arginteanu. Spre exemplu, timp de peste 30 de ani nu a existat elev care să treacă pe la Şcoala 7 şi care să nu fie testat de Cristian Arginteanu în privinţa aptitudinilor muzicale cel puţin o dată.


Repere ale carierei
În primii ani a creat un grup vocal-folcloric cu care a câştigat trei premii naţionale şi orchestră de muzică populară cu care a luat locul I pe ţară.
A înfiinţat grupul „Greieraşul" care a obţinut câteva succese remarcabile din care amintim locul 2 la Festivalul Naţional de Muzică Uşoară din Bucureşti
A mai lansat grupul de muzică uşoara Rhythmic Song. De asemenea, a ajutat la descoperirea unor nume ca: Laura Petrescu (Lora din fosta formaţie Wassabi), Oana Simiz (acum solistă în Norvegia), Violeta Tănase, Geanina Cojocaru şi Sofia Şerban.


A cântat pe scenă alături de: Mirabela Dauer, Mihai Constantinescu, Aurel Moldoveanu, Marina Florea, Alexandru Jula şi nu numai.


Întrebări şi răspunsuri
Cum a fost perioada comunismului?

„Mulţi sunt nostalgici şi cred că înainte se trăia mai bine, dar se înşeală. Şi acum îmi amintesc că erau turnători la Securitate chiar şi din rândul elevilor, colegilor în cancelarii şi chiar directorul şcolii. Era pe naiba mai bine. Din păcate după Revoluţie nu am construit nimic".


Ce lipseşte învăţământului?
„Am distrus aceste concursuri şcolare, ceea ce a fost o prostie. Înainte erau foarte multe concursuri, elevii creşteau într-un mediu de concurenţă, acum nu mai este aşa ceva. Lipseşte şi sprijinul pentru proiecte destinate elevilor. Înainte, dacă participam la un festival de muzică pentru elevi, nu îmi puneam problema transportului, că era asigurat gratuit, acum nu am cum să ajung".

Ce-i place
„Sunt un mare pasionat al pescuitul, dar din păcate, din cauza vârstei înaintate, de câţiva ani nu am mai fost la pescuit. Una dintre cele mai mari capturi ale mele a fost un somn de vreo zece kilograme"


Ce nu-i place
„Nu mai există respectul faţă de semeni şi asta îmi displace profund. Iar actualul sistem care duce la prăbuşire, nu le asigură tinerilor loc de exprimare. Nu-mi place că tinerii simt că nu se pot realiza prin muncă şi trebuie să caute alte căi pentru a se simţi împliniţi"

Profil.

Naştere: 7 februarie 1943, Chilia Nouă, Ucraina

Studii: Conservatorul „George Enescu" de la Iaşi

Familie: Căsătorit, doi copii

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite