Portret / Galați: Inginerul Dragomir Pop are suflet de artist

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inventator, pictor, inginer şi om de suflet sunt câteva din caracterizările care i se pot atribui gălăţeanului născut în inima Ardealului.

Născut în Ardeal, într-o regiune unde saşii erau o populaţie destul de numeroasă, Dragomir Pop a ştiut de copil rigoarea muncii. Deşi a crescut într-o perioadă şi într-o zonă unde iniţiativa privată era suverană, inginerul spune că şi perioada comunistă - a avut, pe lângă multele rele, punctele sale care merită apreciate.


Harnic de mic
Am lucrat de la 13 ani. Aşa era atunci obiceiul - să munceşti de mic. Am fost ucenic într-o fabrică de sticlă, care avea patron saş. Apoi am cunoscut regimul comunist. Nu se poate spune că era o periodă mai bună sau nu. Nici înainte de răboi, nici după. În anii '20-'30 patronul te putea da afară când dorea el, apoi în regimul comunist depindeai de alte structuri, de mofturile unor activişti", îşi aminteşte gălăţeanul.


Şi-a finalizat studiile tehnice în anul 1955 la Institutul de Industrii Uşoare din Iaşi. „Eram cam al treilea din ţară ca medie, repartizarea se făcea în ordine alfabetică, eu eram la litera P, deci pe la urmă. Când au ajuns la mine mi-au spus că eu nu pot alege nimic. Prima dată m-am speriat. Apoi mi s-a spus că deja am fost repartizat definitiv la Galaţi, asta pentru că lucrasem înainte ca maistru şi nu mai aveam nevoie de repartiţie temporară", ne mărturiseşte inginerul. Aşa a ajuns să lucreze la întreprinderea textilă din oraşul de la Dunăre.


Pe lângă munca la fabrică, Dragomir Pop şi-a mai cultivat două pasiuni. Este vorba de invenţiile şi arta plastică, mai exact pictura şi caricatura.
Invenţiile au devenit o pasiune după Revoluţie, când Dragomir Pop, patriot convins, a vrut să ajute la dezvoltarea judeţului.


Printre invenţiile sale (nemologate) amintim de realizarea unei piste de schi la Gârboavele sau de conceperea unor ambarcaţiuni nautice. „Este o pistă specială, pe bază de rulmenţi. Toate echipamentele sunt pe această tehnologie. Nu am găsit pe nimeni interesat să investească în acest proiect. Cred că ar fi fost ceva reuşit, dar din păcate nu s-a realizat", ne explică gălăţeanul.
Calităţile de pictor ale lui Dragomir Pop sunt recunoscute de lumea artistică locală, unde plasticianul este considerat ca un florist de excepţie.
„Pictura este un hobby încă din copilărie. Am început să pictez în clasa a VI-a, însă nu a devenit o pasiune doar la maturitate, după ce am înţeles mai bine culorile", spune gălăţeanul.
Dragomir Pop are peste 100 de picturi şi o mulţime de caricaturi. De altfel, gălăţeanul a realizat recent şi un album cu picturile sale, denumit „Flori din Vatra Românească".

întrebări şi răspunsuri
V-a tentat vreodată să alegeţi o meserie în domeniu artistic?
Nu prea. Întotdeauna a fost greu să fii artist. Să-ţi câştigi pâinea din asta. Pre puţini pictori au avut succes în timpul vieţii, este deja un lucru de notorietate. Pe de altă parte, societatea actuală nu este deloc un loc propice pentru artişti. În ultima vreme, de fapt, nu mai este un loc propice pentru nimeni, dar asta e o altă poveste.


Ce credeţi că lipseşte societăţii noastre?
Pe scurt, aş răspunde că ne lipseşte „dictatura muncii" cum se spunea în perioada comunismului. Atunci parcă toată lumea vroia să muncească serios, acum fiecare încearcă să păcălească munca.

ce-i place
Îmi place mult să citesc. Dintotdeauna am fost un iubitor de carte. Chiar dacă am ochii mai bătrâni, îmi face plăcere oricând să citesc ceva nou. Să aflu lucruri noi, să înţeleg ce se întâmplă în jurul meu.

ce nu-i place
Nu-mi place minciuna, pot spune chiar că o combat. Nu îmi place televizorul, pentru că programele de acolo deformează gândirea corectă. Au ajuns prostituatele la tv să se laude cu „munca" lor. Nu e normal aşa ceva.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite