Portret- Adrian Maftei este omul care transformă copiii în campioni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Se poate mândri cu faptul că, de pe mâna sa, au ieşit actualii campioni la Kaiac Canoe, Gabriel Gheoca şi Victor Mihalachi.

Adrian Maftei, antrenorul de la Clubul Sportiv Şcolar-Kaiac Canoe este dedicat meseriei sale şi spune că nu se poate imagina făcând altceva în viaţă.

Lucrează cu copiii dintotdeauna, iar baza nautică de pe malul bălţii Cătuşa reprezintă pentru el o a doua casă.
„11 luni din an suntem în cantonament şi muncim zi, de zii. Fără sacrificii nu ajungi la performanţă.

Copiii ştiu asta şi de aceea îşi dau interesul pentu acest sport", spune Adrian Maftei.

Condiţiile în care se face performanţă la club sunt mai mult decât modeste însă nici ambarcaţiunile vechi, nici pontoanele şubrede şi nici apa apa murdară nu-i opresc pe sportivi din drumul lor spre performanţă.

„Înainte nici măcar şopronul pentru bărci nu exista. Micuţii kaiacişti ies pe apă de pe un ponton vechi şi mâncat de rugină. Fără bloc-starturi, fără culoare", spune antrenorul.

Este bine cunoscut faptul că apa din Cătuşa este una dintre cele mai poluate din ţară, din cauza Combinatului Siderurgic, care deversează în această baltă şlam tehnologic.

Până la urmă însă, tot răul e spre bine.

"Dacă balta nu era între Combinat şi calea ferată şi dacă exista un drum de acces mai civilizat, probabil că am fi fost sufocaţi de vile şi de multe alte construcţii la fel ca la Snagov.", spune zâmbind Adrian Maftei.

Fără bani, fără sponsorizări

"La ultimele campionate naţionale am avut 16 medaliaţi. Doar cu puţinii bani de la Inspectoratul Şcolar. Federaţia nu are cum să ne ajute. Nu există bază legală pentru acest lucru. Eu primesc 1.200 de lei, iar copiii sunt nevoiţi să vină cu bani de acasă", adaugă, antrenorul Adrian Maftei.

De ce nu este sprijinit acest sport?

Nu prea are parte de mediatizare şi atunci, mai ales la nivel de juniori, nu vine nimeni să investească.

Din păcate, abia când ajung să aibă performanţe la nivel internaţional aceşti sportivi sunt şi premiaţi.

Mulţi kaiacişti de mare valoare ajung să plece din ţară sau să renunţe la sport. Până nu ajungi medaliat la mondiale, rămâi muritor de foame.

Sunt greu de convins copiii să aleagă kaiac-canoe?

În general antrenorii caută copii prin şcoli. Acolo este cel mai uşor, la prima vedere. Căutăm peste tot. Dacă vedem unul pe stradă care prezintă potenţial, încercă s-al atragem.

Mai căutăm pe maidane, pe terenurile de sport, pe la ţară, oriunde se pot găsi posibili viitori campioni. Primul criteriu de selecţie este însă dorinţa de performanţă !

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite