Poliţistul pistolar a fost condamnat la opt ani de închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătorii au considerat că adjunctul şefului de post din comuna Oancea a fost provocat de victimă înainte să apese pe trăgaci de şase ori.Tribunalul a mai hotărât ca familia tânărului de 28 de ani care a murit împuşcat, să primească daune materiale şi morale în valoare de 80.000 de lei.

La sfârşitul săptămânii trecute a fost finalizat la Tribunalul Galaţi procesul lui Teodoru Toader (32 de ani), adjunct al şefului de post din localitatea gălăţeană Oancea, trimis în judecată pentru omor calificat.

În luna august 2009, poliţistul şi-a descărcat pistolul într-un consătean, Ciprian Muşat, împuşcându-l de şase ori. Tânărul de 33 de ani a murit ulterior la spitalul Floreasca din Bucureşti, unde fusese transportat în stare critică.

Deznodământul procesului este oarecum surprinzător. Instanţa de judecată a reţinut că poliţistul a fost provocat de tânăr, pe baza declaraţiei unui martor, care a declarat că Ciprian Muşat îi purta pică pentru că l-a cercetat într-un dosar penal, în anul 2000.

Judecătorii l-au condamnat pe adjunctul şefului de post din Oancea la o pedeapsă de opt ani de închisoare, cu mult sub minimul stabilit de lege pentru omor calificat, respectiv de 15 ani.

"Suntem nemulţumiţi de soluţie. Nu înţeleg cum s-a putut da o asemenea decizie când toate probele erau în favoarea victimei", ne-a declarat avocata Lăcrămioara Stavire, care reprezintă familia victimei în justiţie.

Familia cere 500.000 de lei

Familia lui Ciprian Muşat este nemulţumită şi de valoarea daunelor acordate. Judecătorii l-au obligat pe poliţist să plătească 17.000 de lei ca daune materiale şi câte 20.000 de lei drept daune morale pentru fiecare din cei trei membri ai familiei Muşat.

"Am dovedit cu martori că s-au cheltuit 40.000 de lei la înmormântare, dar nu ne-au acordat nici jumătate. O să cerem câte 150.000 de lei pentru fiecare membru al familiei", susţine avocata Lăcrămioara Stavire.

De cealaltă parte, poliţistul a decis să nu facă recurs, o hotărâre firească, ţinând cont că daunele cerute de familia Muşat au fost reduse substanţial, dar s-a reţinut şi scuza provocării, în sensul că vina ar aparţine victimei în proporţie de 1/3.

"A fost ameninţat, de-a lungul mai multor ani, de către victimă, iar în ziua respectivă a dat muzica la maxim chiar lângă casa lui pentru a-l scoate din sărite. Apoi i-a cerut să-l împuşte, sfidându-l. Nu îi ceri unui poliţist să te împuşte", ne-a declarat avocatul Florin Stan, care îl apără pe Teodoru Toader.

Hotărârea primei instanţe poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Galaţi.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite