Poliţia Rurală va fi reorganizată. Vezi aici ce posturi de poliţie vor fi desfiinţate în judeţul Galaţi!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În viitorul apropiat Poliţia rurală va arăta cu totul altfel din punct de vedere administrativ. Conform prefectului judeţului Galaţi, Cosmin Păun, din cele 62 de posturi de poliţie existente în prezent două vor rămâne în actuala formă, respectiv cel din localitatea Cavadineşti şi din Priponeşti. În schimb, se înfiinţează  zece secţii de poliţie.

Prefectul Păun a ţinut să precizeze că niciun poliţist din structurile operative nu va fi dat afară.

Iată cele 10 Secţii de Poliţie

Este vorba de Secţia de Poliţie Tuluceşti (Tuluceşti, Suhurlui, Rediu, Scânteieşti, Frumuşiţa, Vânători), Munteni (Munteni, Ţepu, Brăhăşeşti, Gohor, Ghidigeni, Negrileşti), Tecuci (Tecuci, Poiana, Buciumeni, Nicoreşti, Cosmeşti, Drăgăneşti, Movileni), Matca (Matca, Cudalbi, Valea Mărului, Corod, Cerţeşti), Lieşti (Lieşti, Barcea, Umbrăreşti, Iveşti, Griviţa, Costache Negri).

O secţie de Poliţie se  va înfiinţa şi în comuna  Independenţa (Independenţa, Fundeni, Tudor Vladimirescu, Nămoloasa, Braniştea, Şendreni, Piscu), Smârdan (Smârdan, Pechea, Cuza Vodă, Slobozia Conachi, Schela), Măstăcani (Măstăcani, Folteşti, Fânţăneşti Vlădeşti, Oancea), Tg. Bujor (Tg. Bujor, Smulţi, Vârlezi, Corni, Băleni, Băneasa, Suceveni) şi Secţia Rădeşti (Rădeşti, Bălăşeşti, Bălăbăneşti, Drăguşeni, Jorăşti, Bereşti Meria şi Bereşti).

Singurele două posturi de poliţie care vor nu vor fi transformate în secţii se află în comunele Priponeşti şi Cavadineşti. “Sunt comunele unde în condiţii de iarnă grea comuna rămâne izolată”, a spus Păun.

Conform aceleiaşi surse, s-a ales sediul în localitatea cel mai bine dotată. Sediile care vor rămâne goale vor fi folosite de administraţiile locale, cu excepţia imobilelor ce se află în proprietatea MAI.

Deocamdată, propunerea de reorganizare a secţiilor de poliţie din mediul rural a fost înaintată Ministerului Administraţiei şi Internelor. Modelul funcţionării poliţiei rurale a fost preluat după cel anglo-saxon, fiind cel mai des întâlnit în spaţiul european.

Patrule  24 de ore din 24

Această nouă reorganizare are ca prim obiectiv eficientizarea Poliţiei Rurale. Dacă până acum aveam posturi de poliţie rurală în fiecare comună, în câteva luni vom vedea echipaje mobile care vor patrula non stop.

Aşa că în toiul nopţi, oamenii de la sat nu vor mai bate la uşa şefului de post, ci vor suna la 112, iar cea mai apropiată echipă de intervenţie va ajunge la ei în câteva minute.

„Timpul de intervenţie prin apelul de urgenţă 112 este stabilit la 15 minute. Trendul acesta încearcăm să-l menţinem în primii doi ani de funcţionare a noului sistem, după acea se va trece la 10 minute. Poliţia din mediul rural va fi asigurată în permanenţă, 24 de ore din 24 şi nu cum se întâmplă acum, când posturile de poliţie sunt deschise doar în intervalul orar 8.00-16.00. Mediul infracţional nu acţionează după un program precis”, a spus Cosmin Păun.

Prefectul a precizat că se va avea în vedere ca poliţistul care provine dintr-o anumită localitate să nu mai acţioneze tot acolo, ci să fie înlocuit de un altul. De pildă, cel din Valea Mărului va acţiona în Matca, iar cel din Matca va interveni în cazurile de la Valea Mărului.

Prin această reorganizare dispare posibilitatea de stabilire a unor legături, rudenii, alianţe, între membrii comunităţii şi organele de poliţie.

Economie de 1%

Din punct de vedere a componentei financiare, prefectul a spus că prin reorganizarea Poliţiei Rurale se va realiza o economie de 1%.

„O să vi se pară puţin, dar la nivelul Ministerului este o sumă importantă. Important că se ajunge la o economie şi nu la o creştere, cum era în cazul actual de 7%. Programul nu va schimba peste noapte poliţia în mediul rural. Din punct de vedere administrativ da, dar din punct de vedere al rezultatelor ele se vor vedea în timp”, a conchis Păun.


Galaţi

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite