Plângere prealabilă împotriva ANRE. Consilierii atacă în contencios administrativ decizia prin care s-a majorat energia termică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Creşterea gigacaloriei de la 312,01 lei 321,55 lei impusă de ANRE de la 1 aprilie a fost respinsă de pe ordinea de zi. Nu s-a aprobat nici subvenţia acordată de la bugetul local. Acest lucru îi afectează tot pe gălăţeni, care vor trebui să plătească facturi mult mai mari de luna aceasta.

Prin adresa nr. 610 din 5 aprilie 2011, înregistrată la Consiliul Local Galaţi, societatea locală de termoficare SC Apaterm anunţă că se modifică preţul practicat de Electrocentrale pentru activitatea de producere a energiei termice şi pentru serviciul de transport a energiei termice destinată consumului populaţiei.

Astfel, SC Electrocentrale majorează preţul de producere şi transport a energiei termice destinată consumului populaţiei în baza Deciziei ANRE nr. 903/31 martie, respectiv de la 144,17 lei gigacaloria (178,77 lei cu TVA) la 151,88 lei gigacaloria (188,34 lei cu TVA).

Majorarea ar fi trebuit să fie suportată de la bugetul local prin majorarea subvenţiei unitare de la 31,21 lei la 40,75 lei. Valoarea subvenţiei este estimată la 2.299.506 lei.

Dispută politică şi plângere prealabilă

Consilierii au atacat dur Electrocentrale. Viceprimarul Mircea Răzvan Cristea a propus retragerea proiectului de pe ordinea de zi şi atacarea Deciziei ANRE în contencios administrativ. 

„Pentru creşterea preţului de vânzare a gigacaloriei cu 10 lei, CL trebuie să plătească subvenţie de 20 de miliarde de lei vechi. Ce e de făcut dacă cei de la CET vor continua cu această politică de a tot creşte preţul? Suntem oraşul care a pierdut locuri de muncă şi jumătate din venituri în doi ani, dar în care producătorul local de energie termică a mărit preţul, în acelaşi an, de vreo patru ori, lucru care nu s-a întâmplat în alte oraşe. 

"Oamenii de la CET nu au fost niciodată în stare să prezinte o calculaţie de preţ pentru energia termică dacă nu ar fi avut oraşul să treacă apa caldă prin el, trebuia să-şi construiască turnuri de răcire de 100 m înălţime, care i-ar fi costat zeci de milioane de euro, ca să răcească apa"

"La noi gigacaloria a mărit preţul în ultimul an jumătate vreo patru ori. Lucru care nu s-a întâmplat în alte oraşe. Am citit Legea şi se poate face o plângere prealabilă, după care se atacă în contencios. Ăştia vor să ne jefuiască", a declarat Mircea Răzvan Cristea.

Consilierul PDL Viorel Trif, preşedintele teritorial al ANRSC, a replicat: „Apaterm este un intermediar care încarcă facturile pentru transportul energiei termice la blocuri şi că cea mai eficientă şi simplă cale de asigurare a agentului termic este Electrocentrale, la un preţ de 142 de lei”.

La solicitarea iniţiatorului, primarul Dumitru Nicolae, proiectul a fost retras de pe ordinea de zi a şedinţei de Consiliu Local.

"Acum doi ani Galaţiul era al doilea oraş dintre cele în care preţul energiei termice era cel mai mic, iar azi suntem în prima treime la energie scumpă. Dacă o centrală de 400 MW poate să meargă în medie cu 35 şi să mai fie şi rentabilă, arătaţi-mi-o mie şi vă dau diploma mea de inginer să o rupeţi. Toate cheltuielile se bagă pe populaţie”, a spus primarul.

Facturi mai mari! 

Totuşi, aleşii nu au luat în calcul că odată cu respingerea proiectului nu se acordă nici subvenţia.În situaţia aceasta, ea va trebui să se regăsească în preţul energiei termice.

„Se va lua din nou în discuţie la următoarea şedinţă. Altfel voi fi silit să o bag în tarif. Există doi căi legale. Una se cheamă subvenţia, iar cealaltă modificarea preţului de facturare. Creşterea preţului către Electrocentrale s-a aprobat de la 1 aprilie. Asta înseamnă că vor veni facturi mai mari. Pe de altă parte, o acţiune în instanţă împotriva ANRE nu are sorţi de izbândă", a spus George Cubasa, directorul Apaterm.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite