Plângere penală împotriva Apaterm. Conducerea instituţiei este acuzată de deturnare de fonduri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Electrocentrale acuză conducerea societăţii locale de termoficare de deturnare de fonduri . Mărul discordiei îl reprezintă subvenţia pe anul 2010 pentru combustibil destinată producătorului de energie.

Producătorul de energie termică va depune, săptămâna viitoare, o plângere penală împotriva unicului vânzător de agent termic secundar pentru apă caldă şi căldură, din municipiul Galaţi. Conducerea Electrocentrale acuză Apaterm că, nici până în acest moment, nu a virat subvenţia pe combustibil aferentă anului 2010, în valoare de aproximativ şapte milioane de lei.

"Săptămâna viitoare vom discuta despre această problemă în cadrul Consiliului de Administraţie şi vom face plângerea. Anul trecut, Primăria a primit de la Ministerul Administraţiei şi Internelor în jur de 10 milioane de lei, pentru compensarea creşterilor neprevizionate ale preţurilor combustibililor utilizaţi pentru producerea energiei termice furnizate populaţiei. Primăria a virat aceşti bani societăţii Apaterm, care, la rândul ei, nu ne-a dat niciun ban", ne-a declarat Eduard Urbanschi, directorul Electrocentrale Galaţi.

Din cei aproximativ 10 milioane de lei, producătorului de agent termic ar fi trebuit să îi revină, conform legii, 71 %, adică aproximativ şapte milioane de lei, bani pe care Electrocentrale nu i-a încasat nici până în acest moment.

Apaterm are altă versiune

Conducerea Apaterm Galaţi susţine că cele 7 milioane de lei au fost virate într-un cont al unei bănci din Galaţi şi că acuzaţiile care i se aduc sunt nefondate.

"Hoţii străgă hoţii. Ei spun multe, dar sunt numai minciuni. Noi le-am dat 71 la sută din bani, aşa cum prevede legea. Nu e treaba mea că banii nu au ajuns la ei. Să meargă la bancă şi să se intereseze", ne-a declarat George Cubasa, directorul Apaterm Galaţi.

În replică, conducerea Electrocentrale Galaţi a precizat că nu există niciun ordin de plată care să ateste faptul că Apaterm a virat banii în contul escrow controlat de Primăria Galaţi, Apaterm şi Electrocentrale.

Prefectura, în control

Faptul că banii pentru subvenţia pentru combustibil s-au pierdut pe drum a ajuns şi în atenţia Prefecturii Galaţi, care a dispus efectuarea a două controale pe acestă temă la Primăria Galaţi şi Apaterm, în colaborare cu Direcţia Generală a Finanţelor Publice şi Poliţie.

Prefectul Galaţiului, Cosmin Păun, ne-a declarat că în urma controalelor s-a constatat că cele aproape 7 milioane de lei trebuia virate către Electrocentrale, însă banii n-au ajuns la destinaţie.

Potrivit directorului Eduard Urbanschi, societatea Apaterm are datorii către Electrocentrale în valoare de 300 milioane de lei, bani adunaţi încă din anul 2007. 200 de miloane lei reprezintă plăţile curente şi 100 de milioane de lei, penalităţi.

"Dânşii tot acuză proprietarii că nu plătesc, dar dacă mâine toată populaţia Galaţiului ar fi la zi cu plata, tot nu s-ar strange toţi banii pe care au să ni-i dea. S-ar strânge undeva la 60 la sută din suma totală datorată. Apaterm a încasat, însă a cheltuit şi a dat mai puţin mai departe", a declarat Eduard Urbanschi.

Pentru a recupera din datorii, Electrocentrale a apelat la instanţă şi a obţinut două hotărâri de executare silită, blocând astfel conturile Apaterm.

Conform legii, Primăria primeşte anual o subvenţie pentru combustibil destinată producătorului de energie, însă banii nu au ajuns la Electrocentrale.

Reamintim că, la sfârşitul anului 2010, Fiscul a blocat conturile Apaterm din cauza datoriilor. Conform site-ul ANAF, datoriile Apaterm Galaţi către stat se ridică la 6,6 milioane de lei.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite