Ping-Pong cu soarta maternităţii între Primărie, DSP şi Colegiul Medicilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Direcţia de Sănătate Publică a trimis un raport la Ministerul Sănătăţii, prin care se solicita închiderea maternităţii „Buna Vestire”, primarul Dumitru Nicolae este de acord, doar pentru simplu fapt ar scăpa de chiria plătită pentru clădire, iar Colegiul Medicilor nici nu vrea să audă de aşa ceva, maternitatea reprezentând o unitate sanitară mult prea importantă pentru Galaţi.

În ultimele două săptămâni situaţia maternităţii „Buna Vestire” a devenit un subiect fierbinte la nivelul autorităţilor locale şi a celor sanitare. Neregulile din cadrul unităţii sanitare şi mai ales decesul focşănencii, pe data de 8 noiembrie, au condus la întregul scandal, în care trei se ceartă (Primărie, DSP şi Colegiul Medicilor) şi al patrulea va câştiga, acesta şi urmă fiind guvernul, deoarecel el este singurul care decide închiderea sau deschiderea unei unităţi sanitare.

Problemele din cadrul spitalului, pe linie de personal şi echipament medical menţionate în raportul DSP-ului sunt confirmate şi de Dumitru Cristea, preşedintele Colegiului Medicilor, dar acesta din urmă consideră că nici nu se pune problema închiderii maternităţii.

„Am trimis raportul Ministerului Sănătăţii în care am solicitat închiderea maternităţii şi acum aşteptăm un răspuns din partea lor”, declara Valentin Boldea, directorul Direcţiei de Sănătate Publică, în urmă cu două săptămâni.

În replică, Dumitru Cristea, preşedintele Colegiului Medicilor, spune că: Nu ştiu de ce a cerutt DSP-ul închiderea maternităţii. Probabil este vorba de probleme financiare. Nu aduce niciun beneficiu populaţiei închiderea maternităţii. Eu, ca reprezentant al Colegiului medicilor, pot să spun că nu sunt de acord cu această desfiinţare. O unitate medicală, indiferent de profil, care poate reprezenta o supapă în caz de urgenţă, situaţii deosebite medicale”.
 
Personalul nu are loc în altă parte

Dacă Valentin Boldea dădea asigurări că personalul maternităţii va fi transferat la alte unităţi medicale, în cazul închiderii acesteia şi că nu se pune problema rămânerii fără serviciu, Dumitru Cristea îl contrazice şi spune că acei oameni nu au unde să fie mutaţi.

„Personalul de acolo nu poate fi adus aici pentru că deja există o inflaţie de personal în secţia de obstretică şi ginecologie, la Spitalul Judeţean”, a mai spus Dumitru Cristea.

Soluţii pentru maternitate

Dumitru Cristea este de părere că una dintre soluţiile pentru evitarea închiderii maternităţii „Buna Vestire” ar fi transformarea ei într-o bază de recuperare, mai ales că Galaţiul nu are aşa ceva. În acelaţi timp, preşedintele Colegiului Medicilor recunoaşte să indicii de performanţă ai spitalului sunt la un nivel foarte scăzut.

„Se pot face modificări, se pot face mici reglări. Sistemul de indicatori care este aşa cum este la ora acuală şi mulţi se leagă şi de asta. Acolo se pot face reduceri din paturi, se pot îmbunătăţi indicatorii şi spitalul poate deveni cu timpul o bază de recuperare. Noi nu avem aşa ceva. Nu avem unde să facem recuperarea bolnavilor. Desfiinţarea ei nu se poate pune în discuţie sub nicio formă”, a conchis Dumitru Cristea.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite