Topul imobiliar al municipiului Galaţi/ Vezi unde sunt cele mai scumpe şi cele mai ieftine apartamente!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele mai scumpe locuinţe vechi sunt în Piaţa Centrală, în Centru şi Port, iar cele mai ieftine în Micro 17. Apartamentele care cunosc cea mai mare rată de scădere a preţurilor sunt cele cu o cameră

Costul mediu al unei locuinţe dintr-un bloc cu o vechime de peste zece ani din municipiul Galaţi este de 752 euro pe metru pătrat, iar pentru o locuinţă într-un bloc nou, de 815 euro pe metru pătrat.

Conform unui studiu realizat de compania imobiliară Darian SA, cele mai scumpe apartamente vechi din municipiu se găsesc în cartierele Centru, Piaţa Centrală şi Port. Un apartament sau o garsonieră din aceste cartiere este evaluat la 815 euro pe metru pătrat. „În schimb, cele mai ieftine, sunt în cartierele Micro 38, 39 şi 40, unde preţul unui metru pătrat este de 665 de euro pe metru pătrat", a precizat Dan Vrînceanu, directorul SC Darian SA, filiala Galaţi.

La celălalat pol se situează locuinţele noi din Mazepa, care, cu un preţ de 855 euro metrul pătrat, sunt chiar costisitoare. Cele mai ieftine locuinţe pot fi achiziţionate în Micro 17 în medie cu 755 euro/ metrul pătrat.

Şi se tot ieftinesc

Toate locuinţele, atât cele noi, cât şi cele mai vechi, înregistrează, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2008, o diminuare a preţurilor de vânzare.
Preţul imobilelor vechi din Galaţi a înregistrat în ultima perioadă o evoluţie constant negativă, scăderea acestora fiind de 2% doar în semestrul întâi al anului curent, comparativ cu semestrul al doilea din 2009.

Nici locuinţele noi nu reuşesc să trezească interesul cumpărătorilor, doar pentru 50% dintre apartamentele noilor complexe rezidenţiale înregistrându-se cereri de cumpărare. Dintre noile proiecte rezidenţiale amintim: Italian Residence, Rokaconstruct, Complex "Privilege" şi Complex "Millenium".

Tot conform analizei Darian SA s-a constatat deasemenea că preţurile apartamentelor noi din Galaţi sunt în medie cu 8% mai mari decât cele ale apartamentelor vechi.

„Sincer prefer un apartament vechi decât unul nou. Chiar dacă poate nu sunt aşa de confortabile ca locuinţele dintr-un bloc nou, dar au şi mai multe avantaje. În primul rând calitatea lucrărilor este mai bună, e uşor să fac îmbunătăţiri şi bineînţeles preţul este mai avantajos", ne-a declarat Dragoş Parfene, 41 de ani.

Cea mai mare rată de ieftinire a preţurilor o înregistrează apartamentele cu o cameră. Aici preţul mediu pentru un metru pătrat este mai mic decât al celor cu două şi, respectiv, trei camere.

Cauzele blocajului

Din luna octombrie 2008 şi până în prezent, piaţa imobiliară gălăţeană persistă într-un blocaj, realizându-se foarte puţine tranzacţii. Principalul motiv al blocajului îl constituie lipsa de lichidităţi şi blocajul din piaţa creditelor.

Conform specialiştilor de la SC Darian SA, scăderea preţurilor pentru proprietăţile imobiliare a fost determinată, atât de criza economică, care a provocat limitarea veniturilor populaţiei, cât şi de îngreunarea procesului de creditare.

Tranzacţiile imobiliare erau realizate, în proporţie de 95%, prin accesarea creditelor bancare.

"Gradul de îndatorare al populaţiei este crescut; din ce în ce mai mulţi gălăţeni se confruntă cu imposibilitatea de a-şi achita ratele lunare la bănci", ne-a mai precizat Dan Vrînceanu.

Previziuni pesimiste

Predicţiile pentru perioada următoare nu sunt deloc favorabile celor care au visat la o casă nouă mizând pe un împrumut de la bancă.

Persoanele care încearcă să achiziţioneze un apartament sunt în general tinerii care apelează la programul "Prima Casă" şi care se lovesc de mari dificultăţi când se adresează băncilor, deoarece majoritatea nu au venitul necesar pentru creditare.

Preţul locuinţelor din blocuri vechi, care nu asigură cerinţele actuale de confort, va continua să scadă şi această tendinţă se va menţine până la finele lui 2010.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite