"Festival" de produse alimentare tradiţionale. „Piaţa ţărănească” revine în week-end la Galaţi
0Vineri, sâmbătă şi duminică, de la standurile amplasate în faţă la Casa Sindicatelor puteţi cumpăra alimente tradiţionale, sănătoase. Vin producători de cărnuri, brânzeturi, dulceţuri şi băuturi făcute în casă din Ardeal, Maramureş, Dobrogea, Muntenia, Banat, Bucovina şi, desigur, Galaţi.
Piaţa Ţărănească revine anul acesta la Galaţi cu bunătăţi tradiţionale, naturale, după vechi reţete din satele româneşti şi nu numai. Sunteţi aşteptaţi cu voie bună şi gratare incinse, după poftă şi pe degustate, căci aşa e obiceiul pe la piaţa ţărănească.
Şunculită, pastramă de oaie şi de viţel, cârnaţi de casă fel de fel, caltaboşi, tobă şi salam de casă, după reţete din Ardeal, Banat şi Bucovina, brânza de burduf şi în coajă de brad, caş, urdă dulce, caşcavele şi telemea de prin Bran Moeciu si Marginimea Sibiului, direct de la ciobani, horinca de Maramureş, vin, turtă dulce si covrigi, dulceaţă şi cozonaci de la Suceava, siropuri naturale şi dulceţuri din Bucovina şi alte fel de fel de bunatăţi găseşti la Casa de Cultură a Sindicatelor Galaţi, de vineri până duminică.

Tocmai din localitatea Prislop, judeţul Maramureş producătorul Ciurte Arghil revine la Galaţi cu vestita horincă maramureşeană, mere, poame uscate, dulceaţă de mure şi căpşuni, peltea de mere-gutui, marmeladă de macese şi ciuperci murate.Tot din Maramureş, Ciurte Vasile, din Şomcuţa Mare vine cu produse din carne afumate, branzeturi, caşcaval afumat şi produse din vanat.
Din Piteşti, judetul Argeş, Tufeanu Călin aduce covrigi, acadele şi ciubuce dar şi surprize dulci din turtă dulce, inimioare tocmai potrivite pentru sărbătoarea românească a dragostei, Dragobetele, care va fi săptămâna viitoare.
Tot din Judeţul Argeş, producătorul Neguţ Gheorghe vine cu preparate din carne de porc, carcasă afumată, carnaţi de casă, tobă şi şuncă, lebar, caltaboş, muşchiuleţ şi alte bunătăţi.

Stoica Loredana din satul Moldova Sulita, judeţul Suceava va prezenta dulceţuri şi siropuri din fructe de pădure, păstrav afumat şi cozonaci după reţete vechi bucovinene, dar şi sfaturi terapeutice vechi din bătrâni, care tratau răcelile şi cu siropuri naturale şi ceaiuri după vechi ritualuri de vindecare.
De la Galaţi, se mândresc cu bucate alese pregătite pe gustul gălăţenilor membrii familiei Verdesi. Aceştia va imbie cu retete tradiţionale din perioada interbelică: piept de curcan cu rozmarin şi boabe de piper roz, piept de raţă parisienne cu portocale şi coniac, carnaţi vănătoreşti din carne de cerb, muşchiuleţ de capră împletit, curcan întreg copt la jar, crema de brânză cu mărar, caş de capră şi de oi ,caşcaval de casă , caş afumat , urdă proaspată, păstramă de oaie afumată , berbecuţ şi piept de pui copt la jar.

Tocmai de la Tilişca, din Marginimea Sibiului, Iuga Constantin aduce vestita telemea de Sibiu, caşcavele şi păstramă de oaie preparată după obiceiuri ardeleneşti. Şi tot din Marginime Domnul Bratu aduce preparate tradiţionale din carne ardeleneşti, pregătite după reţete ştiute de la moşul său, cu dichis şi rabdare cum numai ardelenii ştiu a face.
Din binecunoscuta zonă Bran Moeciu, judeţul Brasov, coboară de la munte cu brânză, caş, brânză de burduf şi în coajă de brad, păstramă şi cârnaţi, toate preparate dupa vechi reţete ciobăneşti, producătorii Niscov şi Urzica Ionuţ
Cu multe şi felurite produse apicole, Gavrila Mihaiela vine de la Cumpană, judetul Constanţa. Aduce faguri de miere, propolis, polen şi lăptişor de matcă, capaceala şi miere cu cătină, pastura, şi diverse tipuri de miere: de salcâm, tei, mana, polifloră, cimbrişor şi coliandru. Din secretele terapeutice ale produselor apicole vă va împărtăşi cu drag, să fie cu leac şi sănătate chiar producătorul.

Din Banat, din judeţul Arad, Suba Mircea aduce ciocolată de casă, simplă şi cu nucă, grilas şi halviţă preparată după o reţetă proprie, din miere de albine şi ciuin, fără conservanţi.
Din secuime, Albert Jacob va prepara în faţa dumneavostră Kurtos Kalaks, cozonac secuiesc cu nucă, zahăr sau nucă de cocos, după preferinţe.
Atmosfera o vor încinge gratarele din Târgovişte, judeţul Dâmboviţa, cu o reţetă proprie de mici proaspeţi şi caltaboş la grătar, păstramă, ceafă de porc, frigărui de pui şi ţuică fiartă. În completare, din judeţul Prahova, domnul Aloman Ion aduce vinul fiert cu scorţişoră, vinuri vrac, fructe, turtă dulce ş alte bunătăţi.
Şi nu uitaţi! La Piaţa Ţărănească totul se ia pe degustate!