Pheonix Galaţi, o academie pentru viitorul baschetului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Cosmin Costache
Foto Cosmin Costache

Un proiect înfiinţat în urmă cu 11 ani, ce are ca scop întinerirea loturilor naţionale de baschet, a contribuit până acum la iniţierea şi promovarea a mii de tineri sportivi.Coordonat de antrenorul Florin Nini, clubul Pheonix Galaţi a dat deja componenţi echipelor naţionale de juniori şi de seniori ale României.

Unul dintre puţinele proiecte care vizează viitorul sportivilor români se derulează la Galaţi, sub forma Clubului de baschet Pheonix. Acesta a fost înfiinţat în anul 2000, iar în cei 11 ani de funcţionare, nu mai puţin de 9.000 de copii au învăţat bazele baschetului aici. Unii au ajuns chiar componenţi de bază ai loturilor naţionale ale României.


Florin Nini, unul dintre membrii fondatori ai acestui club este mândru că, după atâţia ani, munca celor care au pus pasiune aici este recunoscută.


Costuri mari pentru performanţă


„În acest moment avem înscrişi , la toate nivelurile de vârstă, 400 de copii, însă trebuie să menţionez că în toţi aceşti ani au rulat peste 8.000 de tineri. La nivel naţional, echipele noastre au reuşit să aducă la Galaţi zece titluri, lucru foarte rar pentru un singur club, care are echipe înscrise la toate nivelurile şi la fete şi la băieţi", a explicat acesta. În acest moment, ţinta pe termen mediu şi lung a clubului de la malul Dunării este să obţină promovarea în primul eşalon al baschetului, atât la fete cât şi la băieţi. „Vrem să promovăm treptat, deoarece cele două echipe pe care vrem să le aducem în prima ligă, vor avea la bază jucători şi jucătoare formate în propria pepinieră", a mai spus Florin Nini. Cum performanţa cere sacrificii, finanţarea unui astfel de proiect este foarte costisitoare. Astfel, numai anul acesta, clubul a avut nevoie de nu mai puţin de 500.000 de lei pentru a funcţiona.


„Finanţarea a venit din partea sponsorilor, a Primăriei, dar şi din cotizaţiile plătite de copii. Datorită acestor investiţii, acum suntem singurul club din România care a înscris echipe cu acelaşi nume în toate competiţiile", a mai adăugat coordonatorul proiectului Pheonix.


„Baschetul înseamnă inclusiv show"
Nu numai jucătorii îşi fac antrenamentul pentru saltul valoric în prima divizie. În acest moment, cei de la Pheonix se pot lăuda că se pregătesc inclusiv din punct de vedere managerial pentru viitor. Astfel, Pheonix pune la dispoziţia fanilor în acest moment obiecte promoţionale, dar şi revista clubului.
„Baschetul înseamnă inclusiv show. Vrem ca meciurile să reprezinte doar punctul central al unei reprezentaţii mult mai largi, care va presupune inclusiv majorete, tombole, dar şi concursuri pentru spectatori", a mai adăugat Florin Nini.
Drumul spre Academie


Pe lângă proiectul ce vizează echipele de seniori, Pheonix a demarat şi proiectul pentru o academie în adevăratul sens al cuvântului. Astfel, în perioada următoare, cei care vor alege să înveţe baschet la Pheonix vor avea parte de o sală proprie, doar a clubului, dar şi de toate servicile aferente unui astfel de demers.


„În acest moment suntem în discuţii cu două licee pentru a putea înfiinţa clase speciale de baschet acolo. Deşi nu pot dezvălui numele acestor instituţii de învăţământ, pot spune că nu este vorba de Liceul cu Program Sportiv", a mai spus Nini.


Pentru a obţine fonduri suplimentare prin care să fie finanţat viitorul baschetului gălăţean şi românesc, Pheonix îşi propune să vândă jucători pentru cât mai multe cluburi. „În acest moment jucătorii pot pleca aproape fără ca antrenorii sau clubul care i-a format să primească ceva. În momentul în care legislaţia va fi pusă la punct, vom încerca să vindem cât mai mulţi jucători. Clubul trebuie să reinvestească banii obţinuţi în infrastructură", a mai explicat coordonatorul.


Pe lângă tinerii care vor beneficia de experienţa Academiei, vor exista şi avantaje pentru antrenori. Astfel, cei care vor dori să-şi aprofundeze studiile vor putea veni la Galaţi şi, contra cost, vor putea lucra împreună cu specialiştii români şi străini angajaţi aici. De asemenea, în acest moment se poartă discuţii pentru o asociere între clubul Pheonix şi Universitatea din Belgrad.
„Şcoala sârbă de baschet este una de tradiţie în lume şi pentru România ar fi excelent să beneficieze de o astfel de experienţă. Discuţiile sunt destul de avansate şi sperăm ca până la finalul acestui an să semnăm şi actele de colaborare", a încheiat Nini.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite