Petruţa Moisi este prima femeie ecologist din Galaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conduce Centrul de Consultanţă Ecologică de 14 ani. În 1994 a organizat la Galaţi prima conferinţă naţională pe tema consilierului de ecologie şi a deşeurilor.

Ideea înfiinţării unui Centru de Consultanţă Ecologică i-a venit în 1992. O fostă elevă i-a adus de la Viena un teanc de documente tipărite în cadrul primului Congres organizat de Asociaţia Europenă de Ecologie. La acea vreme în România nu exista niciun centru de consultanţă ecologică.

„Eram profesoară de engleză şi conduceam la vremea respectivă un club de turism montan. După ce am citit acele documente, în câteva luni am iniţiat corespondenţa cu biroul pe teme de consultanţă ecologică de la Viena. În septembrie 1994 a fost invitată la ei la un curs de pregătire pe management de proiect”, povesteşte Petruţa Moisi.

În 1994 a cunoscut-o pe Adri Van Westerop, consilier pe probleme ecologice, care a ajutat-o să găsească finanţare pentru primul proiect.

 „În iulie 1996 am fost anunţată că s-au găsit bani pentru proiectul meu la Ministerul Afacerilor şi Ministerul Mediului din Luxemburg. Proiectul permitea înfinţarea acestei unei organizaţii de consultanţă ecologică în oraşul nostru. Austria şi Luxemburgul au fost mentorii mei”, spune Petruţa Moisi.

La puţin timp au început să apară şi proiectele finanţate de UE.  Unul din primele proiecte desfăşurate a fost „Drumul Apei la Galaţi”, care a constat în publicarea unei reviste şi a unei casete video. „A fost pentru prima dată când gălăţenii au înţeles de unde vine apa la Galaţi şi ce se întâmplă cu ea”, spune Petruţa Moisi.

Alte proiecte importante au fost legate de dezvoltarea sectorului neguvernamental de mediu în bazinul hidrografic al Dunării, devenind chiar şi purtător de cuvânt pentru Dunărea de Jos.

În 2000-2001 s-a desfăşurat proiectul de informare şi implicare  publicului ca urmare a accidentului cu cianuri de la Baia Mare din ianuarie 2000. A fost primul proiect internaţional în care, împreună cu alte cinci ţări, s-a lucrat cu un grup de intervenţie al UE.

În perioada 2002-2003 a adus la cunoştinţa publicului gălăţean efectul de seră, cu ajutorul unei piramide. Proiectul a fost finanţat tot de Luxemburg.

„Piramida poate produce efecte nebănuite vreodată de cineva”, ne-a spus interlocutoarea noastră.
Nemulţumită de autorităţi

Regretă că instituţiile gălăţene nu sunt interesate de o colaborare cu Centrul de Consultanţă Ecologică. „Aşteptările de la aceste instituţii a fost de a ni se solicia parteneriatul în proiectele mari pe care le derulează. Practic, ne informează, ne invită la întâlniri, dar atâta tot”, spune Petruţa Moisi.

Întrebări şi Răspunsuri

Cine se implică mai mult în protecţia mediului?

„La ora actuală, implicarea este de diferite niveluri, plecând de profesori şi elevi. Copiii sunt mult mai aproape de natură decât adulţii. De asemenea, mai hotărâte în activităţi de mediu sunt organizaţiile neguvernamentale.

Ce proiecte aveţi pe viitor?

E greu de spus în ce direcţie ne vom dezvolta pentru că automat va trebui o altă abordare potrivită timpurilor în care ne îndreptăm. Proiectele care se vor derula prin finanţări europene vor fi din ce în ce dificile. Ne lovim de o birocraţie excesivă şi întârzieri nejustificate în evaluarea lor.

Ce-i place: Îmi place să călătoresc prin ţară şi în străinătate. Nu există destinaţie oricât de mică în care eu să nu descoper ceva deosebit. Îmi place să merg la teatre şi să am o relaţie deosebită cu foştii mei elevi.

Ce nu-i place: Nu-mi place ca oamenii să rămână blocaţi într-un tipar intelectual şi afectiv. Nu-mi place pasivitatea cu care se acceptă continuarea unui stări de lucru, mizeria pe străzi, pet-urile de pe Dunăre, nu-mi place să văd cerşetori la uşa bisericilor.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite