Peste 30.000 de apeluri false la 112. Persoanele identificate riscă doar amenzi între 500 şi 1.000 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gălăţenii folosesc numărul unic de urgenţă pentru a face farse , în timp ce viaţa persoanelor care au cu adevărat nevoie de ajutor este pusă în pericol.

Situaţie alarmantă la Galaţi. Doar în luna august 2011 au fost înregistrate 43.000 de apeluri către numărul unic de urgenţă 112, din care 7.854 sunt către Ambulanţă.

Alte 5.890 de apeluri vizau Poliţia, 807 telefoane solicitau intervenţia SMURD-ului şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, iar 66 de gălăţeni au cerut ajutorul Jandarmeriei.

Majoritatea covârşitoare a acestor apeluri sunt false, fiind făcute de tineri, persoane cu probleme psihice sau pur şi simplu de indivizi care se plictiseau.

„75% din aceste apeluri sunt false sau abuzive. Sunt persoane care doresc informaţii despre anumite instituţii, nu ştiu cum să le solicite şi sună la 112. Cei mai mulţi care sună fac farse şi ne pun degeaba pe drumuri", ne-a declarat Dan Matache, şeful Biroului Apel de Urgenţă 112 de la Galaţi.

Mai grav este că farsele amintite consumă resursele instituţiilor la care se apelează, iar oameni nevinovaţi au de suferit sau riscă chiar să îşi piardă viaţa.

De pildă, ambulanţele sau autospecialele ISU pot pleca la evenimente care se dovedesc a nu fi reale, iar în cealaltă parte a oraşului un gălăţean nu poate primi asistenţă medicală pentru că nu mai există alte maşini disponibile, acelaşi lucru fiind valabil în cazul unui incendiu, care nu mai poate fi stins la timp.

Autorităţile nu îi pot identifica decât foarte greu pe făptaşi, iar dacă o fac, legea este mult prea blândă şi le permite să scape foarte uşor.

"Putem să le dăm amenzi între 500 şi 1.000 de lei, dacă îi putem identifica. De regulă, acest lucru se poate întâmpla daca sună de pe telefoane cu abonament, dar dacă o fac de pe cartele, este mai dificil", susţine Dan Matache, şeful Biroului Apel de Urgenţă 112 de la Galaţi.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite