Pericol pe Dunăre! Nivelul fluviului se apropie de cota de inundaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lunca Dunării, deja sub apă
Lunca Dunării, deja sub apă

Precipitaţiile abundente şi topirea zăpezii au determinat creşterea nivelului apelor fluviului. În această dimineaţă, nivelul Dunării a ajuns la 576 de centimetri, cu 16 centimetri peste cota de atenţie. Creşterea din ultimele trei zile a fost de 35 de centimetri (cota de atenţie este de 560 de centimetri, cota de inundaţie - 600 cm, iar cota de pericol - 700 cm).

Fluviul - monitorizat din trei, în trei ore

Florin Uzumtoma, directorul Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos (AFDJ) confirmă pericolul de producere a inundaţiilor: “Este posibil orice. Să vedem ce va veni de pe râurile Prut şi Siret: Dunărea este monitorizată şi se fac măsurători din trei, în trei ore", ne-a explicat Florin Uzumtoma.

Reamintim că Institutul Naţional de Hidrologie a extins avertizarea hidrologică  Cod galben inclusiv pentru judeţul Galaţi. Valabilitatea avertismentului - 12 martie 2010, dată până la care se prognozează propagarea viiturii formate deja pe Dunăre.

CITEŞTE ŞI: Râurile Prut şi Siret sunt la cota de inundaţie

La Galaţi, maximul istoric al cotelor Dunării a fost atins în aprilie 2006, când a ajuns la 677 de centimetri, cu 57 de centimetri peste cota de inundaţie.

De asemenea, Sistemul de Gospodărire a Apelor se află în stare de alertă pe digurile Brateşul de Jos şi Bădălan, unde monitorizează permanent starea îndiguirilor. Sunt organizate patrule care urmăresc permanent punctele critice, pentru intervenţia rapidă în caz de necesitate fiind pregătiţi saci cu pământ pentru supraînălţarea coronamentului digului în zonele cu garda minimă.

Este monitorizată şi evoluţia fenomenului de remuu pe râul Siret, în zona cartierului Barboşi şi în punctul satului pescăresc (sub benzile transportoare ale ArcelorMittal).

UPDATE- 10:45:  Conform ultimei prognoze hidrologice, nivelul maxim pe secţiunea Galaţi va fi atins pe 10 martie 2010, când se estimează că va avea un debit de 13.686 mc/s şi un nivel de 587 cm.  La Galaţi, Dunărea avea astăzi dimineaţă un debit de 12.300 de mc/s.

Digul Bădălan se menţine în faza I de apărare, iar digul Brateşul de Jos în faza a II-a de apărare. Viitura de pe Dunăre se propagă normal, fără a pune în pericol lucrările hidrotehnice sau activitatea operatorilor economici riverani.

Râul Prut avea la staţia hidrologică Oancea un nivel de 342 cm, iar râul Siret avea la Şendreni un nivel de 392 cm, pe ambele râuri manifestându-se fenomenul de remuu, datorită debitului crescut al Dunării. Speciliştii Sistemului de Gospodărire a Apelor Galaţi urmăresc evoluţia fenomenelor hidrologice şi patrulează în permanenţă pentru a  verifica starea îndiguirilor.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite