Pericol de inundaţii pe Prut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă pericolul producerii unor inundaţii pe cursul Dunării a fost pentru moment îndepărtat, Prutul va creşte foarte mult în următoarele 24 de ore, motiv pentru care este posibil să inunde zonele din apropierea albie sale.

De altfel, în acest sens Apele Române au emis o avertizare de producere de inundaţii pe cursul rîului pe sectorul Oroftiana - Acumularea de la Stânca Costeşti (judeţul Botoşani) şi pe sectorul Stânca Aval - Dunăre, aferent judeţelor Botoşani, Iaşi, Vaslui şi Galati.

„Conform avertizării, viitura din Ucraina se propagă pe teritoriul românesc. Viitura formată pe raul Prut va fi atenuată în acumularea Stânca-Costeşti, acumulare care s-a comportat foarte bine din punct de vedere tehnic, pe perioada tranzitării viiturilor anterioare (cu debite maxime de 1750 mc/s, 2020 mc/s si 2170 mc/s, incepand cu data de 22 iunie)", a precizat Dan Buruiană, purtătorul de cuvânt al Administraţiei Bazinale de Apă Prut-Bârlad.

Potop pe litoral! Străzi inundate, copaci smulşi din rădăcini, malul portului surpat!

Rezerva în lacul de acumulare este de circa 250 milioane metri cubi de apă, iar debitul evacuat este de 830 metri cubi pe secundă şi se va menţine constant în perioada următoare. Digurile din aval asigură tranzitarea în siguranţa a debitului evacut din acumularea Stânca-Costeşti.

Cod galben şi pe Prut

Şi pe râul Siret pe menţin avertizări. Atenţionarea cod galben s-a realizat şi pentru pe râul Siret pe sectorul Şendreni-Dunăre, judeţul Galaţi.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite