Pericol de inundaţie ! Digul de la Cosmeşti nu a fost terminat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

1500 de suflete, foştii sinistraţi din 2005, riscă să sufere din nou din cauza inundaţiilor. De vină e conducerea Romsilva, care, pentru terenul ocupat de dig într-o livadă cere de la Gospodărirea Apelor 3,5 milioane de lei.

Citiţi şi:

Oamenii afectaţi de inundaţiile de la Galaţi acuză autorităţile: "Au furat banii pentru canalizarea oraşului!"

Alertă/ Cod roşu pe Siret: 3,5 kilometri de dig supraînălţat la Şendreni

Deoarece n-au uitat clipele cumplite pe care le-au trăit în timpul inundaţiilor din 2005, locuitorii din Cosmeşti Vale trăiesc în aceste zile un nou coşmar.

Cu toate că autorităţile au luat măsuri de protejare a localităţii prin construirea unui dig de aproape opt km care înconjoară localitatea, lucrarea a rămas nefinalizată de mai bine de trei ani.

O breşă din dig, de aproape 350 de metri, nu a putut fi astupată din cauza unei neînţelegeri între finanţator, Ministerul Mediului şi proprietarul terenului, respectiv Romsilva.

"Nu ştim foarte multe detalii. Cert este doar faptul că Romsilva nu ne-a permis să construim pe terenul ei", afirmă inginerul şef din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Galaţi (SGA), Aurica Ciornei.

Dig cu gaură

Mai mult, constructorul digului, firma Sibarex din Focşani, prin reprezentantul acesteia Dumitru Fodoreanu, afirmă că nefinalizarea lucrării poate fi pusă pe seama sumei prea mari cerute drept despăgubire pentru teren de către conducerea Romsilva.

UPDATE/ Bilanţul inundaţiilor de la Galaţi: 300 case sub ape şi 250 de persoane evacuate

"Nu s-a putut termina lucrarea de îndiguire din cauza unei livezi de nuci care stă în calea digului de la Cosmeşti Vale. Romsilva a cerut despăgubiri de 3,5 milioane de lei. E de tot râsul ca statul să ceară despăgubiri imense tot statului", a declarat Dumitru Fodoreanu, directorul societăţii care a construit digul.

În replică, şeful Direcţiei Silvice Galaţi, Corneliu Anghel, spune că nu s-a vehiculat niciodată suma de 3,5 milioane de lei pentru acest teren.

"Nu-mi amintesc să se fi făcut vreo estimare a valorii terenului livezii, aşa că nu pot comenta suma. Ştiu doar că ni s-a cerut terenul în cauză, însă el face parte din fondul forestier. Ca să-l scoatem din acest fond trebuia să ni se ofere alt teren la schimb şi să se plătească taxe către stat. Oricum, nu am cerut despăgubiri de 3,5 de milioane de lei", a declarat Corneliu Anghel.

Dunărea ameninţă cu inundaţii. Pe Prut viitura nu va ajunge la Galaţi, ci va fi oprită la acumularea de la Stânca-Costeşti

Acesta este însă contrazis însă şi de purtătorul de cuvânt al Adimintraţiei Bazinale Prut -Bârlad, Dan Buruiană, care spune că preţul exagerat al terenurilor ocupate de dig, preţ solicitat de Romsilva, de peste 3 milioane de lei, a dus la blocarea execuţiei lucrărilor.

Nopţi nedormite

Deşi cei de la SGA Galaţi spun că breşa din dig nu crează probleme, primarul comunei Cosmeşti, Ion Tuchiluş a simţit pe viu teama din sufletul oamenilor şi este convins că dacă Siretul va mai creşte puţin, casele oamenilor vor fi din nou inundate.

"Am petrecut noaptea trecută (n.r. - noaptea de duminică spre luni) în mijlocul oamenilor. Sunt realmente speriaţi. Sunt aproape 1.500 de oameni care stau cu frica-n sân că vine apa peste casele lor", spune Ion Tuchiluş.

Pericol pe Dunăre: La Galaţi, fluviul a depăşit cota de inundaţie

Lucrarea de la Cosmeşti a costat aproximativ 5,7 milioane de lei, iar pentru terminarea ei ar mai fi nevoie de 655.000 de lei.

"Pământ avem, am mai avea nevoie de utilaje ca să terminăm digul şi oamenii să poată sta liniştiţi", mai pune edilul de la Cosmeşti.

Proiect modificat la cerere

Porţiunea de 350 de metri din dig, nerealizată, a rezultat ca urmare a modificării traseului iniţial, din proiect, modificare cerută imperios de primarul comunei Ion Tuchiluş, pentru apărarea unor suprafeţe de teren pe care să se poată construi case.

În condiţiile prevăzute în documentaţia iniţială, pentru închiderea digului inelar mai erau de executat 30 m şi existau toate condiţiile, tehnice şi financiare, pentru finalizarea lucrărilor.

Alarmă pe Dunăre: Fluviul iese din matcă la Galaţi!

Alertă: Dunărea a luat în stăpânire Faleza/Află de aici care este prognoza pentru următoarea perioadă (GALERIE FOTO)

Refuzul organelor locale de a permite supraînălţarea drumului comunal care urma să fie traversat de dig a condus la stabilirea şi proiectarea unui nou traseu al digului.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite