Galati: Ana Porgras - Performanţă pe aparate de gimnastică din „Epoca de Aur”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Galati: Ana Porgras - Performanţă pe aparate de gimnastică din „Epoca de Aur”
Galati: Ana Porgras - Performanţă pe aparate de gimnastică din „Epoca de Aur”

Dotările din sala unde s-a format noua stea a gimnasticii româneşti, sunt din anii ’70

Sala de gimnastică de la Liceul cu Program Sportiv din Galaţi, în care s-a antrenat Ana Porgras de la patru la 13 ani, are un un aspect îngrijit, primitor. Dar este foarte frig înăuntru. Pe paralel este agăţat un termometru ce indică 12 grade Celsius. Ce performanţă se poate face la această temperatură?!

Antrenorul Paul Gâlea îşi îndeasă fesul pe urechi iar soţia sa, Agripina, îşi trage gulerul de la cojoc peste obraji. Incredibil, în faţa lor, două fetiţe lucrează la sol, doar în ciorăpei.

“Acum este bine, dar să veniţi vara. Geamurile nu se deschid, se face igrasie şi miroase groaznic”, a început Paul Gâlea să-şi verse oful.

Apoi a ţinut să ne arate buretele de sub covorul de la sol. Este mâncat de vreme în multe locuri, iar dacă vrei să ridici o bucată din acel burete, nu ai nici o şansă. E fărâmicios, îţi curge printre degete precum nisipul.

“Este greu de povestit în ce condiţii a crescut ca gimnastă Ana noastră. Sala este din 1974, dar nici atunci aparatele nu au fost noi. Am 58 de ani şi tot pe aceste aparate am lucrat şi când eram eu sportiv. Sunt dinainte de 1970, doar paralelul este modern, că e din ‘75”, spune sarcastic Paul Gâlea.

Un set complet de aparate noi pentru această sală costă aproximativ 50.000 euro, o sumă deloc mare pentru un oraş ca Galaţiul.

Gimnastica este pe moarte la Galaţi

Sincer vorbind, condiţiile în care se face acum gimnastică la Galaţi nu arată că se poate face performanţă. Am putea spune chiar că gimnatica se pregăteşte să moară la malul Dunării.

“Nu este un sport foarte costisitor, dar degeaba. Nu avem nici măcar un dozator de apă. Sincer, la un moment dat chiar ne gândeam că nu se investeşte nimic în sala aceasta sperând că noi vom renunţa şi să desfiinţeze secţia de gimnastică. Oricum, nu vom mai avea mult timp acest sport în Galaţi”, spune  Agripina Gâlea.

„Lefurile sunt mici, un al treilea post de profesor de gimnastică nu este. Cum să formăm un antrenor tânăr care să ne ia locul? Cine vine să stea lângă noi gratis? Mai avem o speranţă: acest copil minunat, Ana, să atragă atenţia prin performanţele ei asupra condiţiilor mizere în care lucrăm”, adăugă Agripina Gâlea.

Decorată pentru performanţă

Pentru medalia de bronz obţinută în urmă cu două săptămâni la Mondialele de la Londra, Ana Porgras a primit din partea preşedintelui României, Traian Băsescu, medalia „Meritul Sportiv“ Clasa I. Antrenorul Paul Gâlea a primut aceeaşi medalie, dar clasa II.
 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite