Galaţi: Pensionarii vor la tarabă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Galaţi: Pensionarii vor la tarabă
Galaţi: Pensionarii vor la tarabă

Alianţa Europensionarilor  din Galaţi se luptă  cu autorităţile locale pentru a obţine dreptul de a face negoţ cu zarzavaturi Reprezentanţii acesteia au solicitat  înfiinţarea unui aşa numit „colţ al pensionarilor”, în piaţa din Ţiglina I, cu scopul declarat de a vinde cartofi şi ceapă  la preţuri de producător.

Ideea pensionarilor de-a reduce preţurile la produsele agricole din pieţele gălăţene este bună, numai că mijloacele alese pentru a face acest lucru nu sunt tocmai ortodoxe. Preşedintele Alianţei Europensionarilor din Galaţi, Toader Cristea, spune că doreşte să înfiinţeze un colţ al pensionarilor în piaţa agroalimentară din Ţiglina I, dar autorităţile i-au întors spatele.

„Este o mafie a pieţelor, dom”le. Cum se poate ca toţi producătorii să aibă aceleaşi preţuri la roşii? M-am plâns  la şeful pieţei, iar a doua zi s-au schimbat preţurile. Deci, se poate. Noi dorim să vindem la pensionarii nevoiaşi cartofi, ceapă şi alte legume la preţuri de producător. Cumpărăm o Dacie, mergem în judeţ şi luăm direct de la producători”, explică Toader Cristea.

Uşor de spus, mai greu de făcut. Alianţa Europensionarilor a fost înregistrată oficial la Tribunalul Galaţi, dar nu poate desfăşura activităţi comerciale deoarece nu respectă condiţiile cerute de lege. Directorul Pieţelor Agroalimentare din Galaţi, Eugen Zaharia, ne-a precizat că asociaţia trebuia să se înregistreze la Registrul Comerţului şi apoi să declare la Finanţe ce venituri estimează că va obţine în următoarele luni de zile, lucru care nu s-a întâmplat.

O afacere păguboasă

Pensionarii susţin că nu doresc să realizeze profit, ci doar să-i ajute pe nevoiaşi. Preşedintele Alianţei Europensionarilor, Toader Cristea, nu renunţă la idee şi declară răspicat că va continua să ceară înfiinţarea colţului pensionarilor, ba chiar va organiza şi un soi de anchete sociale, pentru a stabili care pensionari au dreptul să beneficieze de o cotă parte din  „profitul” rezultat din afacerea cu legume.

Administraţia Pieţelor nu vede cu ochi buni această acţiune, despre care crede că nu se poate realiza. „Dacă te duci în judeţ să cumperi produse, se fac nişte cheltuieli cu transportul. Deci, nu poţi menţine un preţ de producător decât dacă vrei să pierzi bani şi nu cred că vor asta. Ei nu pot face clandestin această activitate”, ne-a declarat şeful Administraţiei Pieţelor Agroalimentare Galaţi.

Mai mult, pensionarii vor ca cele două tarabe din piaţă pe care le-au solicitat să fie utilizate gratuit. Legea prevede perceperea unei chirii în cazul activităţilor comerciale şi doar pentru cazuri deosebite este posibilă o reducere de maxim 15% a chiriei.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite