UPDATE/ Pensionarii, scandal la protestul disperării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Protestul din faţa Prefecturii s-a încheiat cu o explozie de nemulţumire care a dus la ruperea cordonului format de jandarmi. Organizatorii mitingului spun că persoanele care au rupt cordonul nu erau dintre cele selectate să participe la protest.

Lucrurile au scăpat de sub control în momentul în care prefectul judeţului Galaţi, Cosmin Păun, a coborât în mijlocul pensionarilor. Printre înjurături, scandări, injurioase şi chiar ameninţări cu moartea, prefectul a încercat să-şi păstreze calmul şi le-a spus oamenilor că le înţelege nemulţumirile şi chiar le susţine.


Au rupt cordonul

N-a prea avut cu cine să se înţeleagă pentru că oamenii deveniseră extrem de nervoşi. S-a retras spre sediul Prefecturii, iar în urma lui pensionarii au rupt cordonul de jandarmi.
„Noi nu revendicăm aceste incidente, cei care le-au provocat nu sunt în niciuna dintre cele patru organizaţii de pensionari care au protestat azi", spune preşedintele Alianţei Europensionarilor, Toader Cristea.
Mai mult, acesta spune că a cerut Jandarmeriei să pună garduri de protecţie pentru a evita orice incident.

„După 1990 ne-am câştigat dreptul de a protesta liber. Nu puteam să îngrădesc accesul către prefectură. Să sperăm că la următorul protest asociaţiile de pensionari îşi vor selecta mult mai atent participanţii", spune prefectul Cosmin Păun.


Acesta mai spune că regretă faptul că a mers în rândul oamenilor. „Ştiţi cum e, dacă nu te duci, spun că nu vrei să vorbeşti cu ei. Eu am considerat că este bine să le spun că voi transmite toate revendicările lor către ministerele abilitate. Am vrut să le spun că îi susţin, dar ei m-au ameninţat cu moartea", mai spune prefectul Cosmin Păun.


Acesta se aştepta ca oamenii de la Galaţi să fie mai înflăcăraţi decât în alte oraşe ale ţării deoarece oraşul de la Dunăre are un număr record de pensionari, cei mai mulţi proveniţi de pe platforma siderurgică.


În timpul revoltei din faţa Prefecturii o bătrână de 75 de ani a avut nevoie de îngrijiri medicale. Chiar dacă prefectul spune că o ambulanţa era permanent pregătită să intervină dacă este nevoie, echipajul a ajuns la locul incidentului abia după 10 minute.


Ce vor pensionarii

Protestul pensionarilor vine pe fondul unor nemulţumiri legate de posibila reducere a pensiilor cu 15%, dar şi de faptul că Legea 250/2007 cu privire la creşterea valorii punctului de pensie la 45% din salariul mediu brut şi Legea 218/2008 privind grupele de muncă au fost amânate, iar pensiile au fost „îngheţate" în 2010 la valorile din 2009.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite