Pedeapsă / Doi avocaţi, suspendaţi pentru neplata taxelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Baroul Galaţi a luat decizia de suspendare în urma unui control efectuat la sfârşitul anului 2010, control vizându-i pe avocaţii care nu şi-au plătit dările la stat de mai mult de trei luni de zile.

Iniţial, au fost suspendaţi 15 avocaţi gălăţeni, dar cei mai mulţi şi-au plătit între timp datoriile, iar conducerea instituţiei a decis să le permită să îşi reia activitatea.

„A fost o decizie pe care am luat-o cu strângere de inimă, dar trebuia luată pentru că Baroul nu poate funcţiona fără aceste taxe", ne-a declarat decanul Baroului Galaţi, avocatul Mircea Breahnă.

Cei doi avocaţi suspendaţi vor plăti penalităţi de 0,15 % din restanţele pe care le au de plată pentru fiecare zi de întârziere.

Taxele pe care fiecare avocat trebuie să le plătească Baroului la sfârşitul fiecărei luni sunt destul de consistente.

De pildă, un avocat stagiar plătea contribuţii de asigurări sociale până în luna martie 2010 în valoare de 180 de lei minim pe lună, indiferent dacă avea sau nu încasări de la clienţi.

Suma reprezintă 10% dintr-un venit brut lunar pe care se presupune că avocatul l-ar încasa.

Recent, s-a decis ca avocaţii stagiari să plătească 80 de lei pe lună, iar dacă veniturile lor nu depăşesc 10.000 de lei, cota de contribuţie se menţine tot la 10%.

Avocaţii definitivi plătesc aproape de trei ori mai mult decât colegii lor stagiari.

Suma minimă de plată pentru un avocat definitiv este de 230 de lei pe lună, dar aceasta poate ajunge la 1.150 de lei dacă apărătorul încasează din onorarii între 2.300 şi 11.500 de lei.

La contribuţia de asigurări sociale se adaugă şi o taxă lunară de 35 de lei către Baroul Galaţi, dar şi 12 lei plătiţi în contul Uniunii Naţionale a Barourilor din România.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite