Pază cu „dedicaţie” în şcolile gălăţene: firma de pază a fost impusă "de la centru" şi are cele mai mari tarife de pe piaţa locală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foştii poliţişti comunitari sunt acum agenţi ai Iank Security Guard. Foto: Bogdan Nistor
Foştii poliţişti comunitari sunt acum agenţi ai Iank Security Guard. Foto: Bogdan Nistor

Directorii de şcoli au fost „sfătuiţi" să aleagă firma Iank Security Guard şi să ignore ofertele mai avantajoase. La această firmă, patronată de Angel Iancu, au fost angajaţi poliţiştii comunitari disponibilizaţi.

Poliţiştii comunitari puşi pe liber în urma „reducerilor" din septembrie şi preluaţi de una dintre firmele de pază „agreate" de Primărie, continuă să fie plătiţi din bani publici. Este vorba în special de agenţii care asigură paza în şcoli, şi care au ajuns să aibă prioritate în asigurarea acestor servicii în dauna unor firme cu tarife mult mai mici.

Totul a pornit de la o întâlnire, solicitată de directorul Poliţiei Comunitare, Cristian Gâscă, cu conducerea Inspectoratului Şcolar Galaţi pentru lămurirea problemei. S-a propus atunci ca poliţiştii comunitari care au asigurat paza în şcoli până la sfârşitul anului şcolar trecut, să o facă în continuare şi de la 15 septembrie, dar din altă postură, cea de angajaţi ai unei firme private: Iank Security Guard.

Asta în pofida faptului că, la sfârşitul lunii august, primarul Dumitru Nicolae le spunea ziariştilor într-o conferinţă de presă că paza şcolilor nu va fi asigurată de firma patronată de Angel Iancu.

„Ca să înceapă anul şcolar cu paznici în şcoli, am decis împreună cu directorii să apelăm la această firmă. Pe mine nu mă interesa de unde vin banii cu care urma să fie plătite aceste servicii, vroiam să nu fie şcoli fără paznici", spune inspectorul şcolar general Doruleţ Resmeriţă, care admite într-un fel că directorii au fost „sfătuiţi" să accepte contractul cu această firmă.

Practic, această înţelegere „în folosul şcolii" a fost acceptată pentru câteva luni, până la sfârşitul anului calendaristic. După această dată, directorii ar putea avea mână liberă să-şi găsească servicii mult mai avantajoase pentru şcolile pe care le manageriază.

În acest moment, firma patronată de Angel Iancu, percepe un tarif de 8,5 lei pe oră pentru serviciul de pază (aprox. 11 lei cu TVA), cu 2-3 lei mai mult decât alte firme private din Galaţi, care asigură servicii echivalente.

Situaţia a devenit şi mai interesantă după ce am aflat că Primăria şi-a luat mâna, financiar vorbind, de pe asigurarea pazei în şcoli.

„Cine face rost de bani pentru a-şi plătit astfel de servicii, va avea şi pază", spune purtătorul de cuvânt al Primăriei, Nicoleta Manole. Informaţia este oarecum contradictorie pentru că am aflat de la mai multe şcoli că vor primi bani de la primarie pentru paza şcolilor la capitolul „cheltuieli cu utilităţi".

VOX - Vroiam să nu fie şcoli fără paznici la 15 septembrie - Doruleţ Resmeriţă, inspector şcolar general

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite