Galaţi: Paul Buţa - creatorul popular care a învins masca veneţiană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Galaţi: Paul Buţa - creatorul popular care a învins masca veneţiană
Galaţi: Paul Buţa - creatorul popular care a învins masca veneţiană

Actor de comedie al Teatrului Muzical şi cercetător etnografic la Centrul Cultural “Dunărea de Jos”, Paul Buţa a vândut măşti populare în Veneţia şi alte oraşe europene

Profil:
Data naşterii: 11 decembrie 1961
Educaţie:  Absolvent al Academiei de Artă din Chişinău - Facultatea de Artă Dramatică
Stare Civilă: căsătorit, doi băieţi

S-a născut în satul Rai, judeţul Vaslui. Nu-i place să spună că a început de mic să-şi cultive talentul. Preferă să povestească despre perioada în care, spune el, a cochetat cu actoria, fiind doar simplu amator.

Chiar şi aşa, de câte ori a participat la un spectacol a plecat acasă cu un premiu. În anul 1993 a debutat ca profesionist la Teatrul Muzical din Galaţi.

”M-am angajat la ”Nae Leonard”, în urma unui concurs. În anul acela luasem 19 medalii şi nouă trofee la tot atât de multe festivaluri de comedie unde participasem în calitate de actor amator”, îşi aminteşte cu mândrie Paul Buţa.

Cel mai mare succes al său, în calitate de actor, l-a avut când a fost premiat la Vaslui, unde a primit trofeul “Constantin Tănase”.

”Dacă la un spectacol la care am participat şi eu au avut momente şi alţi actori, asta nu înseamnă că am urcat pe scenă alături de ei. Am fost în turnee cu Nicu Constantin, George Panaitopol şi mi-aş fi dorit să joc într-o piesă cu ei, dar nu am avut ocazia”, regretă artistul.  

Măştile populare, cea mai mare realizare

Atunci când este întrebat despre măştile populare pe care le face cu atâtea dăruire, meşterul se schimbă complet.

”Cele mai mari satisfacţii mi le-au adus măştile populare. Aş fi vrut ca actor să se întâmple aşa”, afirmă Buţa.

A făcut peste 1200 de măşti populare, iar lucrările lui sunt cunoscute aproape în toată lumea.  În 1992 Paul Buţa a avut prima sa expoziţie, iar în anii ce au urmat a expus în Franţa, la Chişinău, la Viena, Veneţia sau Bruxelles.

Pentru artist, măştile nu sunt simple lucrări. Fiecare mască are un simbol, reprezintă un ritual. Buţa are pentru orice lucrare o istorie. Cu toate acestea, când îşi vinde măştile, Buţa nu cere foarte mulţi bani. Preferă ca munca lui să fie apreciată, iar cumpărătorii să îndrăgească măştile sale.
”Cea mai scumpă mască vândută în ţară a costat circa 60 de lei. Ceva mai scumpe au fost măştile vândute în străinătate, circa 30-40 de euro”, spune Buţa. 

”Vatra cu Dor”, un proiect de suflet

Paul Buţa a deschis la Şiviţa un atelier unde sunt reprezentate mai multe meşteşuguri tradiţionale: lucrări în ceramică, textile, lemn, împletituri din papură. Aici primeşte des musafiri din ţară şi străinătate dar şi copii de la şcolile gălăţene.

”La un muzeu dacă mergi nu au voie să atingi nimic. La Şiviţa nu este aşa. Păi, cum să plece copiii acasă fară să intre măcar câteva minute la roata olarului? Să-i vezi cum pleacă acasă cu ceea ce au lucrat ei. Este cea mai mare satisfacţie”, povesteşte meşterul.

Întrebări şi răspunsuri:


Ce planuri de viitor aveţi?

Toate planurile mele sunt legate de teatru. Vreau, pe ultima sută de metri, să dovedesc ceea ce pot ca şi actor. Îmi doresc mult să pun în scenă piesa “Chiriţa în tranziţie”, adaptată după “Chiriţa în provincie”. Vreau să mai scriu spectacole pentru copii.

Cei doi băieţi îşi urmează tatăl?


Da, cel mic care are 17 ani şi este în clasa a XI-a. A obţinut premiul II la Olimpiada naţională a meşterilor populari de la Sibiu.Cel mare, care este boboc la ASE, a spus că, după ce se va acomoda cu studenţia, vrea să urmeze şi o carieră în teatru. Are multe premii ca actor amator.

Ce-i place?

Să-i fac pe oameni fericiţi, indiferent unde: pe scenă sau în viaţă. La mine din trei vorbe una-i glumă, dar şi când vorbesc serios, parcă-s prea serios. Ţin la demnitatea şi la orgoliul oamenilor şi îmi plac expediţiile pe munte.


Ce nu-i place?


Ura, răutatea şi prostia. Dumnezeu ne-a lăsat să iubim. Nu-mi place prostia, dar nu-i urăsc pe cei care greşesc. Nu-mi place gătitul sofisticat. Soţia mea încă mai face sarmale în oale de lut şi sunt mult mai gustoase decât cele gătite în vasele de metal.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite