Galaţi: Floarea Pasiunii şi Spinul lui Hristos la Grădina Botanică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 2.000 de specii de plante adunate din toată lumea trăiesc în acest moment în Grădina Botanică din Galaţi

Puţină lume ştie că în Grădina Botanică au fost plantate şi trăiesc - chiar bine - peste 2.000 de specii de plante ierboase şi lemnoase.

Adunate din prin toate colţurile lumii, acestea reuşesc să reziste an după an, în pofida condiţiilor meteo diferite de cele din climatele de unde provin.

Mai mult, unele dintre ele chiar s-au adaptat şi rodesc anual, spre uimirea botaniştilor din Galaţi. Botaniştii au reuşit în acest an să ofere publicului din Galaţi o expoziţie de fructe şi seminţe mai complexă ca în niciun alt an.

Gălăţenii pot vedea în primul rând o noutate: o liană din Delta Dunării, care este destul de rară, dar care trăieşte în Grădina Botanică. Nu lipsesc alchenii de la castanul bun, păstăile veziculoase şi seminţele lor.

„Noi avem nişte aşa-zise «liste roşii», cu plante pe cale de dispariţie. Printre acestea figurează şi aceste păstăi veziculoase”, povesteşte muzeograful Paul Lupoae. 

Fructe comestibile în toate culorile

La loc de cinste în expoziţia de la Muzeul de Ştiinţele Naturii se află bolul cu seminţele comestibile ale unei rodii, originară din Afganistan sau Irak.

Printre exponatele de la Grădina Botanică mai găsim şi câteva ghinde specifice zonelor de nord din Dobrogea, dar şi nucile negre, despre care mulţi vizitatori au spus că sunt vopsite! O altă piesă de rezistenţă, cu care muzeografii gălăţeni se mândresc este pluridrupa (n.r. – fructul) Florii Pasiunii, specifică Braziliei.

„Este pentru prima dată când această floare înfloreşte la noi în seră. Am văzut şi noi pentru prima dată cum arată fructul acesteia”, mărturiseşte Paul Lupoae.

Laleaua din... copac

Gălăţenii mai pot vedea şi o liană comestibilă, cu gust de banană – specifică pădurilor tropicale şi care s-a adaptat condiţiilor noastre, dar şi micile fructe ale unui gutui japonez.

Vizitatorii pot afla cât de urât miroase fructul ginco, din care se obţine cunoscutul afrodisiac. Tot printre exponatele interesante se numără şi „Spinul lui Hristos”, o plantă care nu trăieşte în România decât prin munţii Măcinului.
Arborele de... lalea, păducelul, dar şi o bacă interesantă denumită umbra iepurelui, sunt doar câteva dintre plantele care trăiesc în Grădina Botanică şi care au rodit în acest an.

Tisa este şi ea o plantă interesantă, prin fructele sale care sunt comestibile, dar seminţele nu. Nu este de neglijat nici cedrul, cu origini în nordul Marocului, care s-a adaptat singur, neprotejat, la clima noastră. Bătrânii pot admira păstăile de la roşcov şi îşi pot aminti cum în tinereţe mâncau seminţele acestora.

Frumos aranjate, în boluri de sticlă, seminţele şi fructele i-au fermecat pe cei care au vizitat ultima expoziţie de la Muzeul de Ştiinţele Naturii. Seminţe de ghindă, spinul lui Christos, măr roşu, paltin de munte, gutui japonez, melondină, hamei, castan bun, bujori, salcie mirositoare, salcâm galben – sunt doar câteva din „vedetele” acestei manifestări.

Cine doreşte să cumpere seminţe de toate felurile – peste 2000 de specii - poate face acest lucru de la standurile amenajate în cadrul expoziţiei. 
 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite