Pânzarul Moldovenesc, nava în care s-au investit aproape nouă miliarde de lei vechi, zace prin depozite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ultima „apariţie în public" a Pânzarului Moldovenesc, copie după o ambarcaţiune din vremea domnitorului Ştefan cel Mare, a avut loc cu ocazia Bobotezei de anul trecut. Apoi nava a dispărut de pe faleză gălăţeană.

La mijlocul anului trecut, conducerea Consiliului Judeţului (CJ) Galaţi anunţa că Pânzarul va fi ancorat pe Faleza Dunării după ce se vor obţine aprobările necesare de la municipalitate. De atunci, vasul a fost ţinut într-o hală a SC Spat SA Galaţi, firma care a construit costisitoarea ambarcaţiune.

"Actualmente, se caută o oportunitate de coloborare cu mediul privat pentru folosirea vasului. Până în acel moment, vasul va fi ţinut, pentru conservare, în depozitele firmei Spat", ni s-a comunicat de la Consiliul Judeţului Galaţi.

Vasul a fost luat de pe Faleza Dunării pentru a nu fi vandalizat. Reamintim că Pânzarul Moldovenesc a fost prezentat pentru prima dată publicului în august 2004. Apoi, în septembrie 2005, ambarcaţiunea a fost lansată la apă. Din 2006 şi până în august 2009, vasul a rămas pe mal, pe Faleza Inferioară.

Scopul declarat al construirii acestuia a fost unul instoric, acela al reconstituirii unei nave din vremea lui Ştefan cel Mare. Totuşi, Pânzarul nu a fost atestat de Muzeul Navigaţiei de la Constanţa ca replică fidelă a unui vas din secolele XV-XVI. Specialiştii nu-i recunosc statutul de exponat istoric.

Firma locală de ambarcaţiuni, Spat SA Galaţi, a încasat pentru realizarea vasului, perioada 2003-2004, aproape nouă miliarde de lei vechi. Cu toate astea, de la lansarea ei, nava a stat pe apă mai puţin de un an.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite