Galaţi: De Ziua Marinei, Pânzarul lui Ştefan cel Mare a fost pus pe apă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Galaţi: De Ziua Marinei, Pânzarul lui Ştefan cel Mare a fost pus pe apă
Galaţi: De Ziua Marinei, Pânzarul lui Ştefan cel Mare a fost pus pe apă

După doi ani de pauză, zilele acestea puteţi vizita vasul construit după schiţele din vremea marelui domnitor.De Ziua Marinei gălăţenii vor avea parte de distracţie la maximum: zeci de concerte (muzică de fanfară, muzică populară şi clasică), paradă militară şi jocuri marinăreşti.

Manifestările vor debuta practic în jurul orei 17.30 în acordurile Fanfarei Valurile Dunării.
După jumătate de oră, gălăţenii vor asculta tradiţionalele discursuri ale invitaţilor.
Nu vor lipsi din program nici în acest an Prea Sfinţia Sa Casian Crăciun, episcopul Dunării de Jos, prefectul Claudiu Brânzan, preşedintele Consiliului Judeţului, Eugen Chebac, şi chiar primarul Dumitru Nicolae, care nu prea a mai apărut în public în ultima perioadă.
Cruce de flori pe apă
După jumătate de oră de discursuri, va avea loc o slujbă de pomenire a celor dispăruţi în apele Dunării şi se va lansa la apă crucea de flori. După mai bine de trei ani de stat pe mal, Pânzarul Moldovenesc va putea fi din nou văzut pe apă. La 18.45, preţ de câteva minute, gălăţenii vor putea vedea o defilare a Gărzii de onoare, după care se vor putea bucura de parada navelor militare şi civile, pe Dunăre. La final va apărea Peştele Mitic, care va da practic startul jocurilor marinăreşti. Seara se va încheia cu un concert de muzică populară susţinut de participanţii la festivalul internaţional de Folclor.
Iubitorii de muzică simfonică vor putea vedea la chioşcul de pe Faleza Inferioară un concert susţinut de orchestra Teatrului Nae Leonard, care se va încheia în jurul orei 20. Prima atestare a Zilei Marinei datează din anul 1902. Cu acea ocazie, la 15 august, la bordul crucişătorului „Elisabeta” s-a oficiat un Te Deum la care a luat parte şi ministrul de război Dimitrie A. Sturdza.
În perioada comunistă, pentru a nu face o legatură directă cu sărbătoarea religioasă a Sfintei Fecioare Maria, s-a decis ca prima duminică din luna august să fie dedicată sărbătoririi marinarilor. După 1990, s-a revenit la sărbatorirea Zilei Marinei.
Prima sărbătoare fără bani de la buget
Ziua Marinei de anul acesta este prima din istorie în care autorităţile oraşului nu plătesc niciun leu pentru organizarea evenimentelor. Anul trecut, spre exemplu, Primăria a plătit 100.000 de lei pentru organizarea spectacolelor şi focurilor de artificii. Pentru susţinerea financiară a evenimentelor din acest an, costurile sunt suportate din sponsorizări, care se ridică la 20.000 de lei.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite