Galaţi: Pădurile gălăţene, paradisul vânătorilor europeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judeţul Galaţi a devenit una din zonele preferate de vânătoare ale străinilor. Grupuri de portughezi, spanioli, francezi şi italieni vin an de an la Suceveni, Drăguşeni şi Barcea pentru a vâna mistreţi după ce în ţările de origine fauna sălbatică a fost practic exterminată.

Străinii plătesc fără ezitare tarifele destul de piperate percepute de autorităţi şi urmăresc în special vânatul apreciat ca trofeu. Motivul este simplu. Judeţul Galaţi este una din puţinele zone rămase în Europa, unde se mai poate vâna.

Tarifele pornesc de la 250 de euro şi merg până la 550 de euro pentru împuşcarea unui cerb lopătar, dar pot ajunge şi la 750 de euro în cazul mistreţilor.

„În acest an vor veni spanioli şi francezi. Tarifele variază în funcţie de numărul de arme cu care vin şi de vânatul vizat. Le place să vâneze la noi, în special mistreţi. În cazul lor s-a deschis sezonul de vânătoare încă din luna august şi se va încheia în luna februarie”, ne-a declarat Gheorghe Luca, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Silvice Galaţi. 

În intervalul decembrie 2008-ianuarie 2009, pe fondurile de vânătoare gălăţene au vânat 20 de cetăţeni străini iar pasiunea acestora i-a costat în total 6.500 de euro.

Majoritatea vin doar pentru plăcerea de-a vâna, nu şi pentru a-l lua acasă. În unele cazuri, acest lucru nici nu este posibil pentru că legea interzice ca trofeele să părăsească ţara. Ele se stabilesc în funcţie de anumite criterii, cum sunt coarnele - la cerbii lopătari, colţii - la mistreţi sau blana, la urs şi râs.

Amatorismul se sancţionează

În multe cazuri, italienii vin la Galaţi pentru a-şi repopula fondurile de vânătoare cu iepuri sau alte animale sălbatice, care au dispărut de mult. Le capturează şi apoi le transportă în ţările lor.

Pentru a nu se ajunge în situaţia ca fauna sălbatică să devină şi la noi amintire, este interzisă vânătoarea pe acelaşi fond pentru cel puţin o lună de zile sau chiar pentru întregul sezon după ce alţi vânători au trecut pe acolo.

Pe de altă parte, nici rănirea vânatului nu este trecută cu vederea. Amatorii de vânătoare care nu au abilităţile de tragători suficient de dezvoltate sunt penalizaţi financiar pentru fiecare animal care nu a fost ucis. Rănirea cerbilor lopătari şi nerecuperarea lor se sancţionează cu 200 de euro pentru fiecare caz iar pentru mistreţi, vânătorii stângaci vor scoate din buzunar 100 de euro.

Pe cele 44 de fonduri de vânătoare din judeţul Galaţi se pot vâna căpriori, mistreţi, iepuri, fazani, prepeliţe, potârnichi, lişiţe şi gâşte sălbatice.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite