Pădurarii şi poliţiştii au dat iama în hoţii de brazi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii Direcţiei Silvice Galaţi şi ai Inspectoratului de Poliţie al judeţului au făcut, zilele acestea, controale la peste 30 de comercianţi de pomi de Crăciun şi au confiscat, până azi, câteva sute de brazi.

În urma verificărilor în pieţele gălăţene, s-au confiscat, până azi, câteva sute de brazi, după ce s-a dovedit că pomii fuseseră tăiaţi şi transportaţi ilegal.

Nu ştim dacă brazii au fost tăiaţi din păduri private sau de stat. Cert este că erau furaţi pentru că nu aveau acte justificative pentru ei", ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Direcţiei Silvice Galaţi, Gheorghe Luca.

Controalele fac parte dintr-un plan comun de acţiune al Poliţiei şi Direcţiei Silvice Galaţi pentru prevenirea şi combaterea tăierilor ilegale de arbori şi au fost demarate din 15 decembrie.

Niciunul dintre hoţii de brazi nu este gălăţean. Cele patru persoane surprinse cu brazi furaţi în pieţele gălăţene de oamenii legii sunt originari din judeţele Buzău, Suceava şi Vrancea.

A scăpat cu fuga

Pe alocuri, raziile inspectorilor silvici au fost presărate cu momente comice. Unul dintre hoţi a luat-o la fugă cât l-au ţinut picioarele pentru a scăpa de poliţişti şi inspectorii silvici, fără să se mai uite înapoi după brazii furaţi.

În 2009 au fost tăiaţi 124.000 de brazi şi molizi la nivel naţional. Nici firmele care vând brazi nu au limită când vine vorba de profit. De pildă, coniferele confiscate de Direcţia Silvică Galaţi se vindeau cu adaosuri de peste 1.000 %.

Instituţia îi vinde cu preţuri derizorii, situate între 10 şi 40 de lei iar în pieţe se regăsesc cu tarife de 100-150 de lei. Inspectorii silvici vor continua controalele mixte cu Poliţia pe toată perioada sărbătorilor de iarnă.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite