Vânătoare de fantome la Spitalul Judeţean din Galaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Astfel de pacienţi ajung în mod frecvent la spital Foto: Adrian Obreja
Astfel de pacienţi ajung în mod frecvent la spital Foto: Adrian Obreja

Judeţeanul pierde în fiecare zi sume importante din bugetul şi aşa insuficient, acordând asistenţă pacienţilor nimănui. De la începutul anului, unitatea a cheltuit câte 210 lei pe zi de internare pentru 106  bolnavi existenţi doar în realitate, nu şi în scripte.

Bugetul Spitalului Judeţean este limitat, cheltuielile sunt enorme, datoriile cresc, iar o bună parte din banii cheltuiţi nu va putea fi recuperată. La ea contribuie pacienţii fără identitate, pentru care serviciile medicale acordate nu pot fi decontate.

106 de cazuri

Problema acestor persoane este una extrem de serioasă şi de gravă. Sume împortante sunt consumate din bugetul spitalului pentru zilele de internare şi tratamentul de urgenţă necesar pacienţilor fără acte de identitate, care nu figurează în baza de date a Serviciului de evidenţă a populaţiei.

„Nu mai recuperăm aceşti bani. Oamenii sunt bolnavi cronici sau în stare gravă şi necesită îngrijire medicală. Sunt aduşi de ambulanţă sau vin ei singuri şi nu putem să-i dăm afară. Chiar dacă le administrăm tratament timp de câteva zile, ei nu se îngrijesc deloc şi ajung din nou la noi. Îi internăm iarăşi două, trei zile şi apoi îi ducem la centrele sociale din Pechea sau Iveşti. Cheltuim cu ei câte 210 lei pe zi, iar Casa de Asigurări nu ne decontează aceste servicii”, afirmă dr. Marin Crăciun, managerul Spitalului Clinic de Urgenţe Galaţi.

În fiecare lună, 15 – 20 de „bolnavi fantomă” ajung la UPU –SMURD dar odată cu venirea gerului şi căderea primei zăpezi, numărul acestora se va dubla.

„Vine iarna şi ne facem griji. Aceste persoane îşi prelungesc cât de mult pot perioada de internare, doar pentru a avea un adăpost deasupra capului. Aşa se întâmplă în fiecare iarnă. Din noiembrie vor veni în valuri”, mai spune dr. Marin Crăciun.

Oficial nu există

„Încercăm să aflăm identitatea tuturor. Colaborăm cu poliţia. Chiar dacă aflăm după un timp ce e cu aceşti oameni, tot rămân internaţi două trei zile ”, afirmă Cristina Matei, asistent social UPU – SMURD.

Un astfel de pacient fantomă este şi Mădălina Dobrea, o fetiţă de şase ani din Iveşti, internată la Oftalmologie.

„La spital s-a prezentat o fantomă. Un copil de şase ani care nu există. Nu are Certificat de naştere. Ca să cheltuieşti nişte bani trebuie s-o faci pentru o persoană reală. Am operat-o, dar banii nu vor fi rambursaţi. CJAS nu recunoaşte nevoile fantomelor. Să ne fie de bine”, declară Nicolae Bacalbaşa, purtător de cuvânt al Spitalului Clinic de Urgenţă.


Vox: „Îşi prelungesc cât de mult pot perioada de internare, doar pentru a avea un adăpost deasupra capului”, Marin Crăciun, managerul Spitalului Judeţean.


Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite