Războiul sărăciei dintre pacienţi şi spital! Pacient: " În fiecare dimineaţă se face listă cu cele necesare şi ţi se pune în mânuţă"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spitalul Judeţean nu mai are nici substanţă de contrast pentru investigaţiile necesare inclusiv accidentaţilor . Pacienţii unităţii medicale sunt revoltaţi că, deşi plătesc asigurări de sănătate, sunt nevoiţi să achite integral costurile tratamentului în timpul spitalizării.

Afecţiunile cronice de care sufreră sistemul de sănătate gălăţean, şi nu numai, fac victime în fiecare zi, atât în rândul cadrelor medicale, cât mai ales printre pacenţi. Lipsurile cu care se confruntă Spitalul de Urgenţă îi afectează grav activitatea.

Nici substanţă de contrast

Este vorba despre substanţa absolut necesară în cadrul radiologiei convenţionale, ecografiei, tomografiei computerizate sau imagisticii prin rezonanţă megnetică. Administrarea pe cale orală sau intravenoasă determină mărirea contrastului natural al vaselor sangvine şi al organelor interne, ceea ce are drept rezultat posibilitatea stabilirii unui diagnostic corect.



"Nu mai avem substanţă contrast. Ne-am chinuit să aducem aparatul necesar dar am rămas fără substanţă. În ultima perioadă noi o procurăm. Mai avem puţină pe stoc dar o păstrăm pentru urgenţe. Ce să facem dacă avem o urgenţă ? Stăm să ne uităm la om?", spune Dorel Firescu (foto), director medical al Spitalului de Urgenţă Galaţi.

image

În ceea ce priveşte această sărăcie în care se scaldă spitalul, cei mai afectaţi sunt pacienţii. Medicii sunt nevoiţi să le ceară oamenilor să-şi cumpere toate materialele necesare tratamentului.

"Sunt indignat ! Ca angajat plătesc sute de lei pe lună pentru asigurările de sănătate dar am venit la spital şi am plătit tot. Este o bătaie de joc. Trebuie să vină cineva să facă ordine ! Am dat 200 de lei pe materiale. În plus, trebuie să pregătesc banii pentru operaţie. În fiecare dimineaţă se face listă cu cele necesare şi ţi se pune în mânuţă", spune Ion Manole, de 53 de ani, unul dintre pacienţii spitalului.

image

În aceeaşi situaţie dureroasă se află şi Maria Conoran, de 58 de ani (foto sus), care cheltuie câte 50 de lei pe zi pentru soţul internat.

"Cumpărăm seringi, pansament, spirt, perfuzoare. Absolut tot. Noi suntem pensionari. Cheltuim o mulţime de bani. Cel puţin 50 de lei pe zi", spune aceasta.

Gestiunea proastă

Conducerea CJASănătate afirmă că spitalul a primit finanţarea la timp.

"Noi am plătit conform Contractului-cadru. Nu e în regulă să achite pacienţii costurile spitalizării. Problema este gestionarea bugetului. Este singururul spital din Galaţi în care se întâmplă aşa ceva", a declarat Olimpia Buzia (foto), directorul Casei de Asigurări de Sănătate Galaţi.

image
Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite