Pacienţii sunt condamnaţi la moarte de noile reglementări ale Ministerului Sănătăţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pacienţii sunt cei care vor avea cel mai mult de suferit
Pacienţii sunt cei care vor avea cel mai mult de suferit

Cabinetele medicilor de familie sunt ameninţate de faliment, în urma noii legi emise de Ministerul Sănătăţii, în timp ce bolnavii cronici sunt practic condamnaţi la moarte

De astăzi, pe lângă reţetă, medicii vor elibera şi chitanţe fiscale. Tot de astăzi nu ne mai vedem nici medicul de familie fără consultaţie.

Preţul medicamentelor creşte de la 1 aprilie cu cel mult 6%, fiind actualizat în funcţie de cursul valutar utilizat în bugetul pe acest an pentru toate produsele existente în catalogul naţional, care a fost stabilit la 4,25 de lei pentru un euro, în loc de patru lei în 2009.

Toate negocierile care s-au făcut privind noul contract între Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, împreună cu reprezentanţii noştri, au eşuat.

Au fost propus să rămână contractul nenegociat prin care noi medicii de familie suntem foarte dezavantajaţi. Practic cabinetele noastre, majoritatea, vor falimenta, pentru că punctajul pe fioecare pacient este diminuat cu 50%. Practic lista de înscrişi rămâne cu maxim 2.200 de pacienţi, iar punctajul pe grupe de vârstă scade la jumătate.

Ppentru pacienţii între 0-3 ani erau trecutţi cu 15 puncte, acum au doar 8,5. Pentru cei cuprinşi între 4-59 ani erau 10 puncte, acum 5,5. Iar la bolnavii peste 60 ani, majoritatea cronici, de la 12,5 la 8,5. Dintr-o dată îşi spune cuvântul. Veniturile vor scădea cu 35%. După ce ne plătim toate obligaţiile la stat şi toate impozitele şi utilităţile, rămânem cu aproximativ 35 %.

Dacă se scad veniturile cu 35%, conform punctajului, înseamnă că nu mai rămânem cu absolut nimic. Este o măsură totalitaristă faptul că nu se respectă negocierile cu partenerii de discuţii", a declarat Daniela Ungureanu, preşedinta Societăţii medicilor de familie Galaţi.


Pacienţii vor spune adio concediilor medicale, reţetelor compensate şi altor servicii care, până aseară, erau suportate de CAS.


„Gălăţenii vor primi acealaşi îngrijiri şi consultaţii, dar deoarece contractul nostru cu CAS a expirat aseară (1 aprilie), legea ne obligă să nu mai acordăm servicii plătite de casă. Nu mai putem da reţete compensate, nu mai putem da concedii medicale şi trimiteri la medicii specialişti", a mai spus Daniela Ungureanu .


Noul contract cadru a fost impus de Ministerul Sănătăţii, fără a se lua în seamă cerinţele medicilor de familie şi ale reprezentanţilor pacienţilor.


„La negocieri s-a căzut la un comun acord pentru u parteneriat în ceea ce priveşte noul contract cadrul .Până acum ni s-a impus un contract editat de Ministerul Sănătăţii sau de Casa Nţională de Asigurări de Sănătate, fără a fi consultaţi. Am cedat şi noi, au cedat şi ei şi s-a stabilit un numitor comun. Am primit asigurări că s-a ajuns la un contract cadru agreat de ambele părţi. Aseară am fost loviţi pe la spate de către ministrul sănătăţii care a trimis către Monitorul Oficial acel contract cadru anumite norme nerespectând termenul de negociere. S-au făcut pe la spate, mişeleşte, anumuite modificări. Am fost loviţi, numai hoţii fură pe la spate. Dacă vom semna aceste contract trimis către Mionitorul Oficial, vom falimenta. Ne cerem drepturile de are beneficiem. Până astăzi nu am primit decât 30% din banii cabinetului, aferenţi lunii februarie, bani care trebuiau viraţi până 20 ale lunii. Din acei bani noi achităm toate dările şi tot ce avem la cabinet. Pcienţii vor avea de suferit din cauza ministerului", a declarat Dumitru Mărăşescu, preşedintele Patronatului Medicilor de familie din Galaţi.


Pensionarii vor fi cei mai loviţi de noile reglementări.


„Nu se dau reţete compensate şi gratuite, nu se face nimic. Guvernul vrea să ne omoare. Cei de la Bucureşti stau în maşini de lux, în vile de vacanţă, iar noi murim pe lângă cabinetele medicilor de familie. Noi suntem cei care suferim", a declarat Gheorghe Duru, pensionar.


Această nouă lege crează situaţii de-a dreptul dramatice, unii pacienţi fiind de-a dreptul condamnaţi la moarte.


Am leucemie, am hepatită C, am probleme cu inima. Trebuie să-mi iau medicamentele compensate. Vor să ne omoare. Am o pensie de 540 de lei. Am multe boli şi aştia ne nenorocesc. O să murim cu zile", a declarat cu lacrimi în ochi Tasica Ioaspescu.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite