PROCES/Dascălii cer înapoi “sfertul lui Boc”!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandrina Diaconescu, lideul Sindicatului "Spiru Haret" Galaţi, Foto: Bogdan Nistor
Alexandrina Diaconescu, lideul Sindicatului "Spiru Haret" Galaţi, Foto: Bogdan Nistor

Federaţia Sindicală "Spiru Haret" se pregăteşte să cheme în instanţă inspectoratele şcolare, primăriile şi consiliile locale care au aplicat Legea 118/2010 şi au redus salariile cu 25%.

Dascălii afiliaţi la această federaţie consideră că diminuarea salariului cu 25% s-a făcut nelegal.

Practic, această măsură nu le-a fost comunicată de către conducerea instituţiei, deşi salariul face parte dintre elementele cuprinse în mod obligatoriu în actul de numire în funcţie emis în formă scrisă.
Măsura este conformă cu Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, cu modificările şi completările ulterioare şi Legii nr. 53/2003.

Salariul reprezintă o componentă a dreptului la muncă, iar una dintre obligaţiile esenţiale ale angajatorului este plata salariului pentru munca prestată, aşa cum a fost stabilit prin actul de numire în funcţie.

"Litigiile pe Legea nr.118/2010 le vom promova în anul 2011 întrucât suntem încă în faza de completare a dosarelor cu toate documentele justificative. Noi ne întemeiem motivaţia pe prevederile Codului Muncii, a Legii nr.128/1997, Constituţiei României, dar şi pe Legislaţia în materie de drepturile omului", spune Alexandrina Diaconescu, preşedintele Sindicatului "Spiru Haret" Galaţi.

Modelul acţiunii ce se va depune în instanţă este conceput de către juriştii Federaţiei. "Solicitarea de a promova această acţiune aparţine membrilor de sindicat", mai spune Diaconescu.

Sindicaliştii vor cere revocarea măsurii de diminuare cu 25% a salariului şi plata drepturilor salariale la zi, sume care urmează a fi actualizate în funcţie de coeficientul de inflaţie, la data plăţii.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite