PORTRET Gabriela Patriche este muzeografa care de-o viaţă caută libelule

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De mai bine de 15 ani îşi dedică întreaga viaţă naturii şi luptă pentru protejarea acesteia. A mers în expediţii în ţară, dar şi în străinătate şi se mândreşte cu o colecţie de peste 60.000 de insecte

Şefa secţiei Muzeu din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi şi-a descoperit pasiunea pentru entomologie (studiul insectelor) încă din copilărie. Îşi petrecea vacanţele la ţară, la bunici, unde, de dimineaţă şi până seara, cutreiera pădurea din vecinătate căutând insecte, exemplare rare sau neobişnuite.

"Această perioadă a copilăriei are un rol foarte important în apropierea mea de natură. Vacanţele mi le petreceam la bunici, a căror casă era chiar lângă o pădure", spune Gabriela Patriche.

Părinţii ar fi vrut să ajungă medic

Actuala muzeografă n-a stat prea mult pe gânduri atunci când a venit vremea să se înscrie la facultate. Nu a urmat medicina. Gabriela Patriche s-a lăsat condusă de pasiunea pentru natură şi a ales Facultatea de Biologie. Mai târziu şi-a dat doctoratului în Zoologie, la Universitatea "Al.I. Cuza" din Iaşi.

"Părinţii mei au fost convinşi că voi da admitere la Facultatea de Medicină, dar m-am simţit dintotdeauna mult mai aproape de natură. Medicina este o meserie nobilă, dar mulţi alţii sunt mai potriviţi decât mine să o practice", spune Gabriela Patriche. Doctor, dar în zoologie.

De mai bine de 14 ani, Gabriela Patriche îşi dedică fiecare zi din viaţă naturii şi luptă pentru protejarea acesteia. Se numără printre puţinele persoane din România care pot spune cu mâna pe inimă că muncesc cu plăcere.

"Muncesc cu pasiune, chiar dacă noi, muzeografii, avem salarii mici. Mă motivează însă feedback-ul. Rămân adesea peste orele de program, iar de când deţin funcţia de conducere nu mai pot sta în natură pe cât mi-aş dori. Odată cu funcţia au venit şi multe responsabilităţi administrative şi sunt nevoită să-mi petrec mai mult timp la birou", ne spune Gabriela Patriche.

Fascinată de libelule

O interesează în mod special libelule. Nu de puţine ori, Gabriela Patriche a străbătut întreaga ţară în căutarea acestor insecte care o fascinează dintordeauna.

"Libelulele trăiesc în zonele umede, sunt indicatorii unui ecosistem, ai stării de sănătate a luncii inundabile. Au un comportament extrem de interesant".

Din cele peste 80.000 de exponate ale Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii le, mai bine de 60.000 sunt insecte. În cei 14 ani de activitate, Gabriela Patriche a contribuit cu aproximativ 13.000 de insecte la colecţia muzeului gălăţean.

"Am contribuit la această colecţie prin cercetare şi colectare. Am îmbogăţit-o atât prin colectări proprii, cât şi prin donaţii sau achiziţii. Anul trecut am achiziţionat o colecţie de 50.000 de exemplare de insecte, de la Suceava, de la profesorul Ioan Dănilă. Un muzeu nu poate exista fără colecţii", ne mărturiseşte Gabriela Patriche.

Expediţii în ţară şi străinătate

Gabriela Patriche a participat la zeci de expediţii în ţară şi în străinătate. De exemplu în Turcia, de unde s-a întors cu peste 600 de insecte specifice acelei zone, precum şi cu vietăţi marine.

"Am stat două săptămâni la cort, de-a lungul coastei vestice a Turciei. Am făcut colectări acvatice şi terestre împreună cu Oceanic Club Constanţa", ne-a spus specialistul entomolog.

Ce îi place?

Îmi place să petrec foarte mult timp în natură, să comunic constructiv, să fiu înconjurată de oameni de la care să învăţ atât profesional, cât şi în plan moral. Simt, când sunt înconjurată de astfel de oameni.

Ce nu îi place?

Nu îmi plac lipsa de responsabilitate, minciuna, trădarea, lipsa bunului simţ, dar şi nepăsarea omului faţă de natură.

Întrebări şi răspunsuri

Ce vă doriţi din punct de vedere profesional?

În primul rând să ia naştere proiectul de înfiinţare al primului insectarium-papilonarium la Galaţi. Este visul meu. Ideea a luat naştere în anul 2006 şi de atunci mă lupt pentru realizarea serelor cu fluturi vii, la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii.

Cât de important este un muzeu într-o comunitate?

Muzeul are un rol extrem de important. În primul rând cel de educare a comunităţii într-un mod nonformal. Ca şi specialişti, datoria noastră este de a informa şi de a educa, pornind de la copii şi până la oameni în vârstă, începând cu expoziţii, lecţii tematice în natură, şcoli de vară. Noi trebuie să găsim pârghii pentru ca societatea să înveţe şi să conştientizeze importanţa patrimoniului natural.

Ce îi place?

Îmi place să petrec foarte mult timp în natură, să comunic constructiv, să fiu înconjurată de oameni de la care să învăţ atât profesional, dar ca şi caracter. Sim, când sunt înconjurată de astfel de oameni.

Ce nu îi place?

Nu îmi plac lipsa de responsabilitate, minciuna, trădarea, lipsa bunului simţ, dar şi nepăsarea omului faţă de natură.

Profil
Născută. 15.03.1974, Galaţi
Studii. Doctorat în Zoologie, Universitatea „Al. I. Cuza" din Iaşi
Stare civilă. Divorţată

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite