PORTRET/Dumitru Iorga este singurul român a cărui inimă „bate” în afara corpului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Viaţa tânărului de numai 20 de ani s-a schimbat radical de când a fost diagnosticat cu o boală a inimii extrem de gravă.  Cu ajutorul unei inimi artificiale a învăţat din nou să meargă şi să se bucure de viaţă.

Povestea de viaţă a lui Dumitru Iorga este una tristă dar în care există şi fericita întorsătură a unei şanse extraordinare graţie căreia supravieţuieşte.  Acest tânăr, care pe stradă pare absolut normal, are ceva care îl individualizează. Trăieşte cu ajutorul unei inimi artificiale. Dispozitivul funcţionează pe baza unui minicomputer sofisticat care comandă o „pompiţă” cardiacă şi de care  nu se poate despărţi nici o clipă.

CITEŞTE ŞI :  Omul care trăieşte cu inima „în geantă“

Regim de viaţă chinuitor


De când a fost diagnosticat cu cardiomiopatie dilatativă, hipertensiune pulmonară venoarterială severă şi insuficienţă cardiacă congestivă clasa IV - NYHA, ireductibilă, Dumitru Iorga  uitase cum este să te plimbi în parc, să faci un duş sau să ai un somn liniştit noaptea. A fost însă operat în Germania, unde i s-a montat acest aparat  şi de atunci se poate bucura de viaţă la fel ca oricare alt om.

image

„Am o sacoşă specială în care bag geantuţa în care se află minicomputerul. Apoi, acopăr operaţia cu o folie specială primită la clinică în Germania şi intru sub duş. E destul de complicat şi din această cauză nu pot face baie de câte ori aş vrea. Doar de la brâu în jos mă mai spăl zilnic şi mă şterg cu şerveţele speciale. Este greu !”

Nici odihna lui Dumitru nu este deplină, ca a oricărui om obişnuit.

„Sunt obligat să dorm superficial ca să pot avea grijă de gentuţă. O pun  lângă mine şi sunt foarte atent. O ţin aproape, cuplată la o priză de curent ca să nu se consume bateriile în timpul somnului şi dorm în reprize”, povesteşte tânărul cu inimă artificială.

Toate aceste experienţe dure prin care i-a fost dat să treacă de-a lungul a patru ani de chin l-au adus de multe ori în pragul renunţării la luptă.

„Au fost momente în care spunam că mai bine nu mai existam, mai bine muream. Nu mai doream nimic. Nu vroiam să văd pe nimeni lângă mine, să nu vorbesc cu nimeni”, mărturiseşte băiatul.

Reanimare la purtător

Pe lângă faptul că este singurul român care trăieşte cu ajutorul unei inimi aritificiale, pacientul Dumitru Iorga iese din comun şi prin faptul că are implantat sub piele, în zona muşchiului pectoral stâng, un defibrilator în miniatură.

image

Defibrilatorul este acel aparat care prin şocuri electrice reporneşte o inima aflată în stop cardiac, aparat care în mod normal face parte din dotarea ambulanţelor, a unităţilor de primiri urgenţe şi secţiilor de cardiologie.

În momentul în care inima lui Dumitru îşi micşorează ritmul, defibrilatorul „o curentează” cu un impuls electric care o ajută să bată normal din nou.
Peste trei săptămâni, tânărul  va pleca iarăşi în Germania pentru un nou consult general de control. În momentul în care se i va găsit un donator compatibil, urmează să fie supus unei noi intervenţii chirurgicale extrem de dificile, de transplant de .

De altfel, găsirea unei inimi sănătoase care să-i permită reluarea unei vieţi normale este cea mai mare dorinţă a sa. Şi îşi mai doreşte şi să-şi continue studiile întrerupte din cauza bolii.

Întrebări şi răspunsuri

De ce te temi cel mai mult?

Mi-e frică tare ca nu cumva să pună cineva ochii pe borseta mea. Doamne fereşte să se întâmple asta. Sper să nu facă nimeni asta, nici măcar în glumă. Ar fi o nenorocire. Mă protejez evitând zonele aglomerate, iar atunci când merg cu autobuzul sau alt mijloc de transport o ţin mereu în braţe. Mor pe loc dacă cineva o smulge de pe umărul meu. Doamne fereşte să se întâmple aşa ceva.

Ce planuri de viitor ai?

Îmi doresc foarte mult să merg la facultate. O să vreau să mă înscriu anul acesta. Am însă o problemă cu aglomeraţia din cauza gentuţei, dar sper să nu se întâmple ceva. Mi-e teamă şi să nu facă cineva o glumă proastă luându-mi geanta. Sper să găsesc loc într-un cămin liniştit. Oricum, sunt fericit că mă simt bine, că nu mai am dureri şi că pot face anumite lucruri fără să mai depind de cineva”, explică băiatul.

Ce-i place

Îmi place să citesc foarte mult. Asta şi pentru că nu prea am ce face în momentul de faţă. Mă refer la alte activităţi. Îmi place să mă plimb. Îmi place să mă uit la filme. Îmi place să stau cu prietenii şi familia. În ultima perioadă însă, o parte dintre prieteni m-au uitat.

Ce nu-i place

Nu-mi plac oamenii care-i cataloghează pe cei din jurul lor fără să-i cunoască. Nu-mi plac oamenii care mint şi care vor să obţină foloase fără să muncească. Nu-mi place să pierd nopţile. Nu-mi plac oamenii falşi şi cei lăudăroşi.

Profil:
Născut: 26 aprilie 1991, Republica Moldova
Studii: Liceale
Familie: Necăsătorit

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite